A szent ír apát gazdagította az Egyházat – A pápa üzenete a Kolumbán-társulatok világtalálkozójára

A szent ír apát gazdagította az Egyházat – A pápa üzenete a Kolumbán-társulatok világtalálkozójára

Szent Kolumbán ír misszionárius szerzetesre és lelki örökségére emlékeztetett Ferenc pápa üzenetében, amelyet a Szent Kolumbánról elnevezett társulatok Piacenzában június 22–23-án tartott 25. nemzetközi találkozójára küldött.

Az ír apát, Szent Kolumbán öröksége gazdagította az Egyházat és a civil társadalmat – hangsúlyozta a „Kolumbán-nap 2024” nemzetközi találkozóra küldött üzenetében a pápa.

A 6. század második felében élt ír misszionárius nevét viselő társulatok 25. alkalommal rendezték meg tanácskozásukat olaszországi Piacenzában, abban a régióban, ahol Szent Kolumbán az utolsó kolostorát alapította – Bobbio városában, Kr. u. 614-ben.

A Kolumbán-napra, az „örvendetes alkalomra” írt üzenetében a Szentatya úgy fogalmazott: „Az elmúlt huszonöt évben a nagy ír apát nevében találkoztatok, és sikerült szellemi és kulturális barátságok hálózatát létrehozni Európának azon a részén, ahol Szent Kolumbán és társai jótékony jelenlétük nyomát hagyták maguk után.”

„Ez a megemlékezés nem pusztán történelmi jellegű”, hiszen „célja, hogy előmozdítsa a Szent Kolumbánról és örökségéről szóló ismereteket mint az Egyház és a civil társadalom gazdagításának forrását korunkban” – mutatott rá Ferenc pápa. – Még ha „nagy különbség van is a mai és a hatodik és hetedik századi Európa között”, valamint „életmódunk és a szent apát és társai által javasolt modell között”, ezek a különbségek „Szent Kolumbán üzenetének tanúságtételét különösen provokatívvá és valóban vonzóvá teszik számunkra, miközben el vagyunk merülve a gyakorlati materializmusban és az újpogányság egy fajtájában”.

Hírdetés

Az akkori ír szerzetesek zarándokok és misszionáriusok lettek, akik egy kontinens nagy területeit evangelizálták újra, „ahol fennállt annak a veszélye, hogy a kereszténység első gyümölcsei elvesznek” – emlékeztetett a pápa. Méltatta a Szent Kolumbán művét folytató kolumbánusok kiemelkedő hozzájárulását a spiritualitás, a tanulás és az etika területén. Életük és munkájuk „meghatározónak bizonyult az európai kultúra megőrzése és megújítása szempontjából” – hangsúlyozta a Szentatya.

„Korunkban az evangélium létfontosságú »életerejéből« kell ihletet merítenünk, és meg kell találnunk a módját annak, hogyan fejezhetjük ki a benne rejlő hitet és kultúrát, gazdag hagyományához való kreatív hűséggel”. Ezáltal Szent Kolumbán nevét viselő társulatok „hozzájárulhatnak egy olyan Európa építéséhez, amely harmonikusan egymás mellett élő népekből áll”, miközben „megőrzik sajátosságukat”, de „nyitottak maradnak a találkozásra és a párbeszédre”.

Ferenc pápa üzenete végén köszönetet mondott a kezdeményezésben részt vevőknek, és mindannyiukra, valamint társulataikra Szent Kolumbán oltalmát kérte.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »