The Swastika Laundry: Mosson a Horogkereszttel!

The Swastika Laundry: Mosson a Horogkereszttel!

Az ember által használt egyik legősibb szimbólumot, a horogkeresztet a modern kori Európában a régészeti és archeológiai kutatások tették ismertté az 1880-1920-as években, és mint a jó szerencse szimbóluma terjedt el széleskörűen.

John W. Brittain, akit az „írországi mosoda üzlet egyik nagy úttörőjének” szokás nevezni (természetesen Írországban), az 1899-ben megnyitott Metropolitan és White Heather nevű mosodái után 1912-ben megnyitotta a Swastika, vagyis Horogkereszt nevűt is Dublin Ballsbridge nevű városrészében a Shelbourne Roadon.

A jó szerencsében és sikerekben bízó alapító a modern igényeket kielégítő mosodát hozott létre, ahol például a korát jóval megelőzve, már elektromos meghajtású kisautókat használva gyűjtötték be a szennyest és szállították ki a tiszta ruhát.

Hírdetés

1939-ben azonban kénytelenek voltak megváltoztatni a mosoda nevét „The Swastika Laundry (1912)” – „A horogkereszt mosoda (1912)”-re, hogy megóvják magukat a zsidó támadásoktól, jelezve ezzel, hogy nincs kapcsolatuk az 1920-ban alakult Nemzetiszocialista Német Munkáspárttal, amely szintén a horogkeresztet használta szimbólumaként.

Az önállóságát 1921-ben elnyerő Írország semleges maradt a második világháborúban, nem keveredett bele a konfliktusba, habár az IRA jó kapcsolatokat ápolt a Harmadik Birodalommal. A mosoda békésen működött tovább és a háború után is megtartotta nevét és logóját is, sőt még azután is, hogy az 1960-as évek végén az üzemet felvásárolta a Spring Glove Laundry vállalat.

Az új tulajdonos végül 1987-ben zárta be a különleges nevű mosodát. A telket az ingatlannal együtt a 2000-es évek elején adták el befektetőknek, hogy azok a területen felépíthessék a 2007-ben átadott „The Oval” névre keresztelt, 5 emeletes, uszodával és edzőteremmel is felszerelt irodaházat. A régi épületekből egyedül a műemléknek nyilvánított tégla kémény maradt meg, a The Oval belső udvarán. A kéményen a mosoda bezárásáig látható volt a cég neve és logója is, amiket mostanra már eltüntettek róla.

Ha Dublinban jár az ember, akkor néhány pint jó Guinness sör után/előtt/közben érdemes megnézni ezt a különleges történetű emlékét is a városnak!


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »