Terézvárosi önkormányzat: nem vállalunk felelősséget az előző vezetés jogsértéseiért

Terézvárosi önkormányzat: nem vállalunk felelősséget az előző vezetés  jogsértéseiért

A Miniszterelnökség 24 millió forint európai uniós támogatást követel vissza Terézvárostól – közölte az önkormányzat.

Határozatképtelenség miatt elmaradt szerdán a VI. kerületi önkormányzat képviselőtestületi ülése, amelyet a terézvárosi fideszes képviselők és egy független képviselő kezdeményezett azért, hogy lemondásra szólítsák fel Soproni Tamást (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), mivel szerintük a polgármester tevékenysége miatt sorozatos anyagi kár éri a kerületet.

A polgármester szerint rágalomhadjárat zajlik. Az önkormányzat friss közleménye szerint Kovács Balázs Norbert nem tagja a terézvárosi képviselő-testületnek, „ezért nem tudhatja: maga az önkormányzat hozta nyilvánosságra azt, hogy a Miniszterelnökség az előző ciklusban elkövetett jogsértéseiért követel vissza eu-s támogatást Terézvárostól”.

Hozzátették: a Miniszterelnökség megállapításai szerint a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat energetikai felújításával kapcsolatban lebonyolított 2016-os közbeszerzés során

olyan súlyos jogsértések történtek, amelyek befolyásolhatták a verseny tisztaságát.

Hírdetés

„A megállapítások szerint a Hassay Zsófia vezette önkormányzat a munkaterületet nyolchónapos késéssel adta át a kivitelezőnek úgy, hogy kiviteli tervek egyáltalán nem voltak még akkor sem” – írták. Az elkészült beruházást a támogatási szerződés szerint legkésőbb 2019. szeptember 7-én át kellett volna adni, ám ez sem történt meg, hiszen nem volt kész a munka – olvasható a közleményben.

Megjegyezték: a rendkívül súlyos hiányosságok miatt a Miniszterelnökség nem 2016-ban, a közbeszerzési eljárást követően és nem is 2019-ben, a tervezett befejezés idején kezdett vizsgálódni, hanem most, 2023 végén, „és csaknem 24 millió forintot akar visszafizettetni a jelenlegi városvezetéssel a korábbi kerületvezetés hibái miatt”.

Úgy vélték, „az eljárás furcsaságoktól is hemzseg”,

hiszen a kivitelezőt a szokásostól eltérően nem nyílt, hanem meghívásos eljárásban választotta ki a kerületvezetés, és az eljárás lebonyolítását „érthetetlen okokból kiszervezték a Nagy és Kiss ügyvédi irodának, amelynek egyik névadója a korábbi MNB-alelnök, jelenlegi gazdasági miniszter testvére”. A munka folyamatos húzódása kétségbe vonta az ajánlatok értékelésének korrektségét, és a végső győztes személyét is – írták.

A kerületi önkormányzat szerint „a dátumokból és a kifogásolt eljárási szabályokból is világosan látszik, hogy a történtekhez a jelenlegi városvezetésnek semmi köze”, ugyanakkor „olyan súlyos szabálytalanságokról van szó, amelyek miatt nem vállalhatja a felelősséget a jelenlegi testület”.

(A nyitókép illusztráció.)


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »