MIDAS-közgyűlés: a kisebbségi sajtó felelőssége volt a fókuszban

MIDAS-közgyűlés: a kisebbségi sajtó felelőssége volt a fókuszban

MIDAS-közgyűlés: a kisebbségi sajtó felelőssége volt a fókuszban Kulcsár Péter2024. 05. 12., v – 17:59 Csíkszereda |

Az Európai Kisebbségi és Regionális Nyelveken Megjelenő Napilapok Egyesülete (MIDAS) Csíkszeredában tartotta éves közgyűlését a hétvégén.

A Hargita Népe napilap volt a házigazdája a rendezvénynek. „Ez a konferencia sokat segíthet abban, hogy mi, akik kisebbségi lapot írunk, jól eligazodjunk az élet dolgaiban. Ez rendkívül fontos, mert a kisebbségek elsősorban a saját nyelvükön írott lapokból, weboldalakról tájékozódnak. Felelősségünk hatalmas” – mondta Slezákné Kovács Edit, a szervezet elnöke, aki az Új Szó lapigazgatója is egyben.

Hírdetés

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere köszöntötte a résztvevőket, Vincze Loránt európai parlamenti képviselő pedig átfogó áttekintést adott az európai kisebbségek helyzetéről, megemlítve a Minority SafePack kezdeményezést. Hajdu Gábor európai parlamenti képviselő a kisebbségi jogokról és azok társadalmi, történelmi és politikai kontextusban való alkalmazásáról beszélt, majd Szűcs László, a Romániai Magyar Újságírók Szövetségének (MÚRE) elnöke mutatta be a 34 éves egyesület tevékenységét a MIDAS tagjainak.

A rendezvényen átadták a MIDAS- és Otto von Habsburg-díjakat. MIDAS-díjat vehetett Péter Ágnes, a Hargita Népe munkatársa a Kornis Péter Kossuth-díjas fotóművésszel készített „Ez életem legszebb könyve” című interjújáért. Otto von Habsburg-díjban részesült Marius Cosmeanu, a Szabad Európa Rádió munkatársa. 

(Hargita Népe, MIDAS)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »