Talajjavító munkálatok az őszi kalászosok aratása után

Már többször írtam cikkeimben erről a témáról, azért, mert aratás után több nagyon fontos, pontosabban nélkülözhetetlen talajjavító munkálatokat tudunk elvégezni, amivel évről évre lényegesen nagyobb anyagi ráfordítás nélkül jelentősen javíthatjuk a talajaink minőségi mutatóit. Ez azt jelenti, hogy humusztartalom és a mikro- valamint makroelemek növelését értjük a talajban. De ezenkívül még más pozitív folyamatok is kezdődnek el a talajban.

Az aratás után azonnal el kell kezdenünk a talajjavító munkálatokat. Legelőször is azért, mert a csapadékos időjárás azt okozta, hogy aratás után rohamosan bezöldültek a tábláink gyomnövényekkel. Különösen a parlagfű dominál, ami napról napra növekszik és a talajból kivonja az értékes tápanyagokat. Ezt nekünk nem szabad megengedni, pláne a mi szegény talajainkon. Régebben speciális totális gyomirtókat használtunk, de a mai helyzetben ezt nem engedhetjük, hisz ez a módszer nagyon drága (1000–1500 hr/ha). Ezzel a módszerrel is csak részben oldjuk meg a problémát, mert rövid időn belül újra megjelennek a gyomnövények. Azért szeretnék mindenkinek adni egy nagyon jó tanácsot, hogy lehet minőségesen és olcsóbban feljavítani talajainkat és egyszerre hatékonyan harcolni a gyomnövények ellen.

A legideálisabb az lenne, ha a szalmát felaprózva otthagyjuk a talaj felületén. Utána biotrágyával ledolgozzuk, és hogy ezt a lebomlási folyamatot felgyorsítsuk, 30-40 kg karbamidot teszünk hozzá és ezzel permetezzük le a szalmát, amit azonnal betárcsázunk a talajba. Ezzel a módszerrel elpusztítjuk a kikelt gyomnövényeket is és nem használunk drága gyomirtókat. 3-4 hónap alatt ez a nagy biomassza lényegében elrohad, pontosabban nagyon értékes humuszréteg alakul ki a talaj felületén.

Ugyanígy cselekszünk akkor is, mikor a szalmát eltávolítjuk a talaj felületéről, de sok biomasszamaradék ott marad a földön. Ez a módszer minden gazdának elérhető (számítsuk ki, ha a biotrágya 500-600 UAH, 2 l biodesztruktor ára 500 UAH, műtrágya 300-400 UAH + a munka). Ezzel a módszerrel, mint látjuk olcsón a talajainkat feljavítjuk, amit majd a következő kultúrák fognak „észre venni”, mert jóval kevesebb műtrágyát kell használnunk.

Hírdetés

Akinek lehetősége van, a biotrágya bedolgozása után olyan növényeket vethet zöldtrágyának, mint pl. a gabona, mustár, zab, repce, olajretek. Ezek a kultúrák a tél elejéig nagy biomasszát nevelnének, amit utána beszántanának és újra még egyszer nagy mennyiségű szerves anyagot juttatnak a talajba (humusz). Aki ezt igazán elvégzi, évről évre tud javítani a talaj minőségi mutatóin, különösen a szerves anyagok szinte megújítanák a talajainkat. Kevesebb gyomnövény lenne, a zöldtrágyázással jelentősen csökkentenénk a talajban levő kórokozók és kártevők számát, amelyek az utóbbi időben nagy problémát okoznak nekünk évről évre. Ami a legfontosabb, amit mindenkinek kötelessége tudni – a saját földjeit rendben tartani és évről évre javítani azok minőségét.

Az idei év is azt mutatta, hogy csak ott lehet jó terméshozamot elérni, ahol a talajban sok szerves anyag bomlik le. Ezekben a táblákban a növények jobban ellenállnak a betegségeknek is és a termés is magasabb és minőségesebb.

Óvatosságra intem a kedves termelőket a tarló égetéssel kapcsolatban, ami lényegében visszafordíthatatlan folyamatot idéz elő a talajéletben, és amit én szakemberként bűncselekménynek tartok.

Várom továbbra is kérdéseiket a 0975166318 vagy a 0503723469-es telefonszámokon.

Novák András, a Terra Dei szaktanácsadója


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »