Szlovákiában vasárnap megkaphatja az első személy a vakcinát

Szlovákiában vasárnap megkaphatja az első személy a vakcinát

Szlovákiában már vasárnap elkezdődhet a vakcinálás a koronavírus ellen. Erről Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője beszélt, de hozzátette, hogy ez egyelőre csak feltételezés.

Az oltóanyagnak egy nappal korábban kellene megérkeznie, azaz december 26-án. Hogy ki lenne az első személy, akit beoltanának arról a tárca nem kívánt nyilatkozni. További információkat a megfelelő időpontra ígértek.

Pavol Jarčuška epidemiológus még pénteken jelezte, hogy az első beoltott mindenképpen valamelyik kockázati csoportba tartozó személy lesz, aki sokat tett a társadalom javára.

Hírdetés

Az egészségügyi tárca államtitkára, Jana Ježíková jelezte, hogy elsőre 10 ezer darab vakcina érkezik, amit két részletben adnak majd be. Szlovákia összesen 18 millió vakcinát rendelt és 3,3 millió személyt terveznek beoltani.

Az első hullámban az egészségügyben dolgozókat, az idősotthonok személyzetét, illetve a kritikus infrastrukturális helyzetben levő intézmények alkalmazottait oltanák be. A második hullámban az idősotthonok lakói, a 65 évnél idősebb és a krónikus betegek kerülnének sorra.

A harmadik hullámban a járványügyi szempontból kritikus helyzetű térségekben oltanának, a negyedik hullámban kapnák meg a 18 évnél idősebbek a védőoltást.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »