Boczkó Gábor szövetségi kapitány: komoly rivalizálás van a két magyar párbajtőr-világbajnok között

Boczkó Gábor szövetségi kapitány: komoly rivalizálás van a két magyar párbajtőr-világbajnok között

A rivalizálás Koch Máténak és Siklósi Gergelynek is segíthet a további eredmények elérésében – hangsúlyozta az InfoRádióban Boczkó Gábor szövetségi kapitány, a világranglista-vezető Koch Máté mestere.

A fegyvernem szezonbeli utolsó Grand Prix-versenyén, a kolumbiai Caliban Siklósi Gergely ezüst-, Koch Máté bronzérmet szerzett, akárcsak néhány héttel korábban Budapesten, ám Boczkó Gábor szövetségi kapitánynak csak az egyik szeme nevet, a másik sír, mivel egyik versenyen sem magyar győzelem született. Persze alakulhatott volna másként is a kolumbiai állomás, ugyanis a viadal harmadik magyarja már 14-13-ra vezetett a későbbi győztes ellen, így elég lett volna egy „együttes találat”, mégis vereséget szenvedett Andrásfi Tibor a legjobb nyolc közt. Számításai szerint ha nyerte volna az asszót Andrásfi, akkor egy másik magyarral döntőzhetett volna, és így biztos a magyar arany.

Az InfoRádióban az olimpiai felkészülési terv egyéb elemeibe is bepillantást engedett: „Igazából pont a pesti Grand Prix és az utána lévő tbiliszi világkupaverseny után kaptak egy kisebb pihenőt a srácok, elkezdődött a fizikai felkészülés az olimpiára. Ehhez képest igen jól tudtak vívni, nagyon örülök ennek. Van még hátra egy vk-verseny Párizsban, ott is ugyanennyire örülnék két éremnek” – magyarázta Boczkó Gábor.

A világranglista adatait elemezve Koch Máténak igen jó esélye van arra, hogy ranglistavezetőként kezdje a párizsi olimpiát. Hogy ez terhet jelent, külön feladatot, vagy pedig örömöt, arról azt mondta, szomorúak lennének, ha nem így indulna az olimpia.

Hírdetés

„Igaz, hogy a párizsi versenyen a tavalyi ezüstérmet kell megvédeni a pontok szerint, viszont az Európa-bajnokságon Koch Máté nem volt érmes, és bízom abban, hogy éremközeli helyet tud szerezni most, amivel újra bebiztosítaná a világranglista első helyét. Ami persze nem jelent semmit; nagyon bízom, hogy önbizalmat ad neki, és nem remeg meg ettől, hogy top egyes lesz esetleg” – mondta Boczkó Gábor.

Szólt még a két magyar közti esetleges rivalizálásról is.

„Persze, hogy van, ez nem kérdés. Teljesen jó és optimális, és ez a rivalizálás, ez a konkurenciaharc viszi előre az embert,

mert ezek tudnak a szürkébb, nehezebb hétköznapi edzéseken átvinni a nehézségeken, hogy még több edzésre vagy még több gyakorlatra sarkallja az embert, hogy még jobb legyen. Ha ott van melletted egy olyan versenyző, akiről tudod, hogy még ő sem hagyta abba az edzést, vagy még látni, hogy milyen elszántsággal, milyen erővel edz, akkor még rá tudsz tenni egy lapáttal. A férfi párbajtőrben nagyon örülök, hogy működik, ezt a rivalizálást hiányolom például kardban” – jegyezte meg a kapitány.

És nem is csak a felnőtteknél, hanem a fiataloknál is. „Látják a teremben, hogy Szilágyi Áron hogy dolgozik, milyen szorgalmasan, milyen tudatossággal, milyen sokat. Ezeken az alkalmakon sokat lehet tanulni; Áron sem lesz örökké, de azért itt a legjobb példa, hogyan lehet jó és eredményes versenyzővé válni” – tette hozzá Boczkó Gábor.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »