Szlovákiában tavaly több mint 2,2 milliárd euró értékben fogyasztottak gyógyszereket

Szlovákiában tavaly több mint 2,2 milliárd euró értékben fogyasztottak gyógyszereket

Tavaly 161 millió csomag gyógyszert fogyasztottak el Szlovákiában. A pénzügyi kifizetésük több mint 2,2 milliárd eurót tett ki – derült ki az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) adataiból. A TASR-t a központ kommunikációs és marketing osztályának vezetője, Alena Krčová tájékoztatta.

„2023-ban nőtt a humán gyógyszerek fogyasztása a térítésben, míg a csomagok számában kifejezett fogyasztásban csökkenést regisztráltunk. A teljes pénzügyi térítés éves szinten 6,6 százalékkal nőtt“ – jelentette az NCZI.

Tavaly összesen több mint 2,2 milliárd eurót fizettek ki gyógyszerekért. Ebből az egészségbiztosítók több mint 1,6 milliárd eurót, a betegek pedig több mint 556 millió eurót fizettek.

Hírdetés

A tavaly kiadott gyógyszercsomagok közül a legnagyobb arányt a részben vagy egészben állami egészségbiztosítással fedezett (58,3 százalék) és a vény nélkül kapható gyógyszerek (27,1 százalék) tették ki.

A leggyakrabban felírt gyógyszerek a szív- és érrendszerre ható gyógyszerek voltak. A vény nélkül kapható termékek közül elsősorban a légúti betegségekre vásároltak gyógyszereket a betegek.

Tavaly 4,5 millió csomag diétás élelmiszert adtak el Szlovákiában. Az egészségbiztosítók térítése 39,1 millió eurót, az állampolgároké pedig 6,3 millió eurót tett ki. Orvostechnikai eszközökből 221,8 millió csomag fogyott. „A 728,8 millió eurós kifizetés 16,1 százalékos éves növekedést jelent“ – tette hozzá az NCZI.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »