Varga Zs. András: ha az Alkotmánybíróság úgy dönt, a Kúriának újra kell tárgyalnia Vitézy Dávid beadványát

Varga Zs. András: ha az Alkotmánybíróság úgy dönt, a Kúriának újra kell tárgyalnia Vitézy Dávid beadványát

A Kúria elnöke szerint csak kivételes esetben hozhatja meg ugyanazt a döntést a bíróság, mert az Alkotmánybíróság határozata kötelező a Kúriára nézve.

Ha egy sporthasonlattal szabad élni, az úgyis divat mostanában, akkor a Kúria mint kizárólagos választási bíróság számára a választási időszak olyan, mint egy sakkszimultán. Annyi nehezítéssel, hogy nem szabad veszíteni – mondta Varga Zs. András az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kúria elnöke elmondta, 33 bíró jár el azokban a választási bizottsági döntések ügyében, amelyeknek a bírósági felülvizsgálatát kéri valamelyik érintett.

Rendkívül rövid a jogorvoslati határidő, mindössze három nap, sőt a szavazólapok adattartalmával kapcsolatos panaszok esetében csak egy nap, és ez állandó készültséget igényelt a Kúriától is. „Attól nehéz ez, hogy dömpingszerűen jönnek az ügyek, amikor az egyik választási ügyet intézzük, már csipog a rendszer, hogy jött még kettő, ez hihetetlen prés” – mondta az elnök.

Hírdetés

A Kúria egyik döntése, amely elutasította Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltnek azt a kérelmét, hogy egyes kerületekben ismételjék meg a szavazást, az Alkotmánybíróság elé került, és a testületnek legkésőbb hétfőig döntenie kell az ügyben. „Ha az alkotmányjogi panasznak helyt ad az Alkotmánybíróság és megsemmisíti a Kúria döntését, akkor az ügy nyilván visszajön, de erről nem tudunk semmit még” – mondta erről Varga Zs. András, de hozzátette, az Alkotmánybíróság határozata kötelező a Kúriára nézve, ugyanakkor kivételes esetben előfordulhat – ahogy volt is rá példa –, hogy a Kúria ugyanazt a döntést még egyszer meghozza, de jelezte, ez elsősorban olyan esetben történhet meg, ha az Alkotmánybíróság valamilyen eljárási hibát talál, de nem az ügy érdemi eldöntése miatt semmisíti meg a Kúria döntését.

Az elnök arról is beszélt, hogy még a megismételt választások miatt maradt tennivalójuk, de utána levonják a következtetéseket, és megfogalmaznak majd javaslatokat is a jogalkotónak a mostani választási időszak tapasztalatai alapján.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »