Felmérés: 10 százalék alatt a különbség a Fidesz és a Tisza Párt támogatottsága között

Felmérés: 10 százalék alatt a különbség a Fidesz és a Tisza Párt támogatottsága között

Az IDEA Intézet reprezentatív felmérése szerint még a DK és a Mi Hazánk jutott volna be a parlamentbe, ha június végén tartották volna az országgyűlési választásokat.

A Fidesz–KDNP és a Tisza Párt támogatottsága között kevesebb mint tíz százalék a különbség a biztos pártválasztóknál és a teljes népesség körében is – írja a Népszava az IDEA Intézet június 19. és június 27. között online kitölthető kérdőív segítségével felvett, reprezentatív felmérése alapján.

A kutatásból kiderült, hogy júniusban

a felnőtt népesség körében 30 százalékos volt a támogatottsága a kormánypártoknak, a Tisza Párt pedig 23 százalékon állt.

A felmérés alapján ha most tartanák az országgyűlési választásokat, akkor még a DK és a Mi Hazánk jutna be a parlamentbe. Gyurcsány Ferenc pártjának a támogatottsága a teljes népességen belül 7, a biztos szavazók körében 8 százalékos, míg a Mi Hazánk népszerűsége csak egy kicsivel volt alacsonyabb öt, illetve hat százaléknál.

Hírdetés

A kutatóintézet szerint a Fidesz-KDNP az év eleje óta stabilizálta helyzetét, a párt támogatottságának lassú csökkenése megállt, sőt az utóbbi időben még nőtt is. Ez a biztos szavazók között 41 százalékot jelentene a Fidesznek egy mostani parlamenti választáson, míg a Tisza Párt ebben a kategóriában is a második 32 százalékkal.

Az IDEA Intézet jelezte:

a rendszerváltás óta eltelt évtizedekben még soha nem fordult elő az, hogy egy felmérésen négy olyan párt sem éri el a teljes népességen belül az egy százalékot, amely tagja a parlamentnek.

A Jobbik és az MSZP legalább a biztos szavazók között elérte ezt a szintet, Párbeszéd és az LMP támogatottsága azonban a biztos szavazók körében is egy százalék alatt maradt 2024 júniusában.

A kutatóintézet tájékoztatása szerint a választásra jogosultak 66 százaléka adta volna le a szavazatát június végén.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »