Az Európai Bizottság több mint 210 millió eurót költ kiberbiztonságra és a digitalizációra az EU-ban

Az Európai Bizottság több mint 210 millió eurót költ kiberbiztonságra és a digitalizációra az EU-ban Mészáros Richárd2024. 07. 04., cs – 17:50

Több mint 210 millió eurót fordít az Európai Bizottság a kiberbiztonság megerősítésére, valamint a digitális képességfejlesztésre és technológiákra az Európai Unióban a Digitális Európa Program keretében – adta hírül csütörtökön a testület, hozzátéve, hogy a témában a tagországoktól vár támogatandó projekteket.

A brüsszeli közlemény szerint a kiberbiztonság terén 35 millió eurót szánnak a jelentősebb ipari létesítmények és a létfontosságú infrastruktúra védelmét célzó tervekre, további 12,8 millió eurót pedig – akár több tagországra kiterjedően működni képes – kiberbiztonsági műveleti központok kiépítésére.

Hírdetés

Emellett 35 millió eurót élvonalbeli kiberbiztonsági technológiákra és eszközök beszerzésére fordítanak, 20 millió euróval pedig az EU tagállamait támogatják kiberbiztonsági stratégiáik végrehajtásában, valamint abban, hogy érvényre juttassák az EU kiberbiztonsággal kapcsolatos jogszabályait.

A finanszírozásra vonatkozó pályázatok benyújtási határideje 2025. január 21.

A digitális készségek fejlesztésére 55 millió eurót különítettek el, az összeg egy része a felsőoktatást célozza. Húszmillió eurót szánnak a helyi közösségek digitalizálására, nyolcmillió eurót pedig a Digitális Média Európai Megfigyelőközpontja (EDMO) kap, hogy a kibertérben megjelenő félretájékoztatás ellen küzdő független régiós központokat finanszírozza.

A digitális készségekről kiírt pályázatra a jelentkezés határideje november 21.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »