A pápai és a brit királyi krikettcsapat mérkőzött meg Windsorban

A pápai és a brit királyi krikettcsapat mérkőzött meg Windsorban

A vatikáni krikettcsapat július 3-án, szerdán érkezett meg a windsori kastélyhoz A hit fénye elnevezésű brit turnéjuk keretében.

A vatikáni játékosok a brit uralkodónak és a királyi család más tagjainak is otthonául szolgáló windsori kastély közelében mérkőztek meg a King’s XI nevű csapattal, amely az udvar munkatársaiból áll.

Ez a mérkőzés volt a csúcspontja a vatikániak A hit fénye elnevezésű egyesült királyságbeli turnéjának – 2014-es megalakulásuk óta a tizedik külföldi útjuk –, melynek során az angol szenior válogatottal és a St. Mary’s University csapatával is megmérkőztek. Az utóbbi mérkőzés egy különösen látványos helyszínen, egy 11. századi várkastélyhoz, Arundelhez tartozó birtokon zajlott.

A meccs előtt Eamonn O’Higgins atya, a vatikáni csapat vezetője felolvasta Ferenc pápa üzenetét a játékosoknak.

A pápa üdvözletét küldte mindkét csapatnak, és reményét fejezte ki, hogy az esemény alkalmat ad „a testvéri szolidaritás hídjainak építésére, a keresztény egység és a nagylelkű karitatív kezdeményezések előmozdítására”.

III. Károly király is üzenetet küldött erre az alkalomra: rámutatott, hogy ez a negyedik mérkőzés a Vatikán és a királyi csapat között, és örül, hogy a két felet „ismét összehozta a krikett szeretete”. Megjegyezte, hogy a Vatikán „uralkodó bajnok”, mivel az előző mérkőzést megnyerte, és hozzátette, hogy izgatottan várja az eredményt.

O’Higgins atya egy levelet és egy érmet adott át Sir John Spurling brit üzletembernek, a vatikáni krikettcsapat védnökének.

Hírdetés

A levélben Tolentino de Mendonça bíboros, a krikettcsapatot felügyelő vatikáni dikasztérium prefektusa megköszönte Sir Johnnak a rendkívül nagylelkű támogatást.

A bíboros hangsúlyozta a csapat sportdiplomáciai jelentőségét az aktuális nemzetközi helyzetben, amelyet Ferenc pápa gyakran részletekben zajló harmadik világháborúnak nevez.

Ezt a témát a csapatot elkísérő Chris Trott, az Egyesült Királyság szentszéki nagykövete is megemlítette a Vatican Newsnak adott interjújában, hozzátéve, hogy a mérkőzés nagy visszhangot váltott ki politikai és vallási szinten egyaránt. 

A sport barátságokat épít és leküzdi az akadályokat – mondta a nagykövet –, és ez a mérkőzés remek példa erre.

Chris Trott kiemelte: a windsori mérkőzés ökumenikus is, hiszen két egyházat képviselnek a játékosok (Károly király maga az anglikán egyház feje), illetve nemzetközi megmérettetés is, mivel két szuverén állam csapata között zajlik.

A vatikáni Szent Péter krikettcsapat a windsori látogatás előtt ökumenikus istentiszteleten vett részt III. Károly kápolnájában, amely az uralkodó személyes imáinak helyszíne. 

Forrás: Vatican News

Fotó: Vatican Media

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »