Spontán tiltakozásba kezdtek a fuvarozók

Spontán tiltakozásba kezdtek a fuvarozók

Több megyében és Bukarestben is spontán tiltakozásba kezdtek tegnap a fuvarozók; akciójukhoz több gazda is társult. A mintegy hatezer kamionos forgalomlassítással tiltakozott, elsősorban a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) drágulása, valamint más vámolási és adóügyi eljárások miatt, de azzal is elégedetlenek, hogy GPS-rendszert kér tőlük az adóhatóság.

A bukaresti körgyűrűn 5–10 kilométeres óránkénti sebességgel haladtak a kamionok, lassítva a forgalmat. Az ország több nagyvárosának körgyűrűjén szintén kígyózó sorokban akadályozták a közlekedést az elégedetlen kamionosok, az E60-as főúton pedig Gyalunál alakult ki torlódás, miután az ott felvonuló teherautók csökkentett sebességgel haladtak.

A Romániai Fuvarozók és Szállítók Szövetsége (COTAR) nem vesz részt a megmozdulásban. „Nincs semmi közünk a tiltakozáshoz” – nyilatkozta a COTAR elnöke, hangsúlyozva, hogy első körben a kormány képviselőivel történő egyeztetéssel próbálnak meg érvényt szerezni követeléseiknek.

Hírdetés

Augustin Hagiu, a Román Szállítmányozók Szövetségének (FORT) elnöke ársapka bevezetését szorgalmazza a nehéz haszonjárművek kötelező felelősségbiztosítására, és dömpingellenes törvény megalkotását is indokoltnak tartja.

A fuvarozók spontán tiltakozásához több gazda is csatlakozott. A nagyobb gazdaszervezetek képviselői azonban azt nyilatkozták, nincs közük ahhoz a spontán tüntetéshez, amelyre online toborozták a résztvevőket a szervezők.

Florin Barbu mezőgazdasági miniszter szerint a tiltakozók problémáinak megoldásában nem a mezőgazdasági minisztérium az illetékes. Ennek ellenére már felvette a kapcsolatot a szállításügyi és a belügyminisztériummal. A tárcavezető azt üzente a tiltakozóknak, hogy várja a szervezeteik követeléseit, és jövő héten megbeszélést tart a minisztériumban a vezetőikkel. Barbu elmondta, hogy idén nem csökkennek a gazdatámogatások, a gázolaj jövedéki adóját továbbra is fedezni fogja a mezőgazdasági minisztérium. Hozzátette, hogy jövő héten a gazdaszervezetek képviselőivel is leül tárgyalni a 2024-es mezőgazdasági évről.

A mezőgazdasági minisztérium korábbi közleménye szerint Florin Barbu január 15-ére az intézmény székhelyére hívta a gazdák, a feldolgozók és kiskereskedők összes szervezetének képviselőit megvitatni az ágazat idei támogatásával kapcsolatos kérdéseket.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »