Spanyolország és Franciaország ismét zöld utat ad az AstraZeneca vakcinájának

Spanyolország és Franciaország ismét zöld utat ad az AstraZeneca vakcinájának

Franciaország péntektől folytatja a koronavírus-elleni oltási programot az AstraZeneca-vakcinával, miután azt biztonságosnak és hatékonynak minősítette az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) – jelentette be Jean Castex miniszterelnök csütörtökön.

“Ezzel a vakcinával oltatom be magam holnap, hogy megmutassam, teljesen megbízhatunk benne” – mondta a kormányfő a járványhelyzetről tartott heti sajtótájékoztatóján.

Lengyelország

Az AstraZeneca cég gyártotta, koronavírus elleni vakcina további igénybevételére biztatta a lengyeleket Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök csütörtökön, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonságosnak minősítette az oltóanyagot.

Lengyelország nem tartozik azon országok közé, amelyek az előző napokban felfüggesztették az AstraZeneca oltóanyagának használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, hogy vérrög képződött a beoltottak szervezetében.

Morawiecki fontosnak nevezte az EMA csütörtöki jelentését, és úgy látta: az AstraZeneca vakcinája kapcsán felmerült kétségek “bizonyos körülmények egybeesése miatt, de pletykák, médiából eredő problémák miatt” is keletkeztek.

Hírdetés

A kormányfő egyúttal közölte: Lengyelországban jelenleg a szóban forgó vakcina tartalékai nagyobbak, mint ez az országos oltási terv feltételezte. Arra biztatta a lengyeleket, hogy használják fel a most elérhető oltóanyagot, aláhúzva: ez “ugyanúgy, illetve szinte ugyanúgy segíthet a koronavírus terjedésének korlátozásában”, mint más vakcinák.

Spanyolország

Spanyolország jövő szerdától ismét alkalmazza a az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyagot – jelentette be Carolina Darias egészségügyi miniszter csütörtökön Madridban.

Mint mondta, azért várnak a jövő hét közepéig, mert várhatóan hétfőn döntenek arról, hogy módosítják-e azok körét, akik megkaphatják ezt az oltóanyagot.

Eddig a 18 és 55 év közötti korosztályt oltották az AstraZeneca vakcinájával, de már tervben volt a kibővítése 65 éves korig, amikor átmenetileg leállították a vakcina használatát, miután több országban, köztük Spanyolországban is jelentettek olyan eseteket, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »