Előbb kezdődött, és előbb is ér véget az idei barackszezon

Előbb kezdődött, és előbb is ér véget az idei barackszezon

A kajszibarack esetében július második felében, míg az őszibaracknál szeptember közepe helyett várhatóan már augusztus végén elfogy a termés a fákról – mondta az InfoRádióban a FruitVeB elnöke, Apáti Ferenc.

Ideális mennyiségű és kiegyensúlyozott az idei őszibaracktermés, mivel a kajszival ellentétben nem érték komolyabb mértékű fagykárok az őszibarackfákat – mondta az InfoRádióban a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke. Az őszibarack általában egy kicsit később virágzik, mint a kajszi, ezért kevésbé van kitéve a tavaszi fagyok károsító hatásainak.

Apáti Ferenc hozzátette: éppen a fagykárok miatt nagyon hektikus volt az őszibaracktermés az elmúlt hat-nyolc évben. Az előző évtizedekben a legrosszabb évjárat a 2021-es volt, amikor csak kilencezer tonna őszibarack termett itthon. Két évvel korábban, 2019-ben viszont mintegy 40 ezer tonna őszibarackot szüreteltek a magyar gazdák. Idén a két érték közötti termés várható, de ahogy Apáti Ferenc fogalmazott,

„a jó termés felé fog billenni a mérleg nyelve”.

A gazdálkodók idén nem számoltak be jelentős fagykárokról, inkább ritkítani kellett az őszibarack ültetvényeket, és összességében elégedettek lehetnek majd a szezon végeztével a termelők.

Hírdetés

Ugyanakkor ebben az évben egy kategóriával elmaradnak a gyümölcsméretek a szokásostól, illetve bizonyos őszibarackfajták sokkal gyorsabban értek meg. Ezeket idén egy vagy két menetben szüretelik, miközben egy szokványos évjáratban általában három menetben szedik le a fákról.

Egyértelműen kijelenthető, hogy felgyorsult a szezon, ami némileg megnehezíti a szüreti munkákat, de a FruitVeB elnöke szerint együtt kell élni ezzel, és alkalmazkodni kell a természet, illetve az időjárás által befolyásolt körülményekhez.

A kajszi- és az őszibarack szezonja is körülbelül két és fél héttel hamarabb kezdődött a megszokotthoz képest,

és már május 20-a környékén lehetett szüretelni – igaz az őszibarack mindig valamivel később, nagyjából egy hét különbséggel érik meg.

Apáti Ferenc elmondta: amennyivel előbb kezdődött, jó eséllyel ugyanannyival hamarabb ér majd véget a szezon. A kajszibarack esetében július második felében, míg az őszibaracknál szeptember közepe helyett várhatóan már augusztus végén elfogy a termés a fákról.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »