Idén is a péceli idősotthon kertjében tartották a Jézus Szíve Társasága közösségének ünnepét

Idén is a péceli idősotthon kertjében tartották a Jézus Szíve Társasága közösségének ünnepét

Pécelen, a Jézus Szíve Társasága Idősek Otthona kertjében találkozott Jézus Szent Szívének ünnepe alkalmából a rend testvéri közössége június 12-én. A szentmise főcelebránsa Martos Levente Balázs esztergom-budapesti segédpüspök volt. Koncelebrált Benke István, az otthonban szolgáló nyugdíjas címzetes apát; Berta László plébános és Molnár Miklós plébániai kormányzó, az egyik alapító testvér rokona.

A kiemelt eseményre szívvel-lélekkel készülődnek munkatársak és testvérek egyaránt. Ekkorra ünneplőbe öltözik a kert, nyílnak a virágok, és az évszázados fák árnyékában kellemes a júniusi napsütés.

Jézus Szívében Isten szeretetét ünnepli az Egyház, amely Jézus Krisztusban megmutatkozott. Az ünnep szentírási szakaszai erről az isteni szeretetről szóltak.

Ózeás próféta bemutatta, amint Isten kiválasztott egy népet, hogy szövetséget kössön vele. „Gyermek volt még Izrael, amikor megszerettem… Olyan voltam hozzá, mint aki arcához emeli a csecsemőt…”

– mondta homíliájában Martos Levente Balázs püspök. – Szinte érezhető az a puha ölelés, mellyel – akár egy anya a gyermekét – Isten karjaiban tartja és táplálja az ő népét.

Az efezusi levélben Pál apostol arról beszélt, hogyan tudunk egyre mélyebbre hatolni napról napra ennek a szeretetnek a megértésében. „Akkor majd fel tudjátok fogni… mi a szélesség és a hosszúság, mi a magasság és a mélység, és beteltek Isten szeretetének teljességével.” Mintha belépnénk Isten szívébe – fogalmazott a püspök. – Feltárul Jézus Szíve, és befogad minket.

Aranyszájú Szent János szerint akik szeretik egymást, az olyan, mintha ki- és beléphetnének egymás szívébe. Jézus Szíve nekünk is megnyílik, amikor szeretünk – mondta Martos Levente Balázs.

A szónok arra biztatta a jelenlévőket, hogy Jézus feltárt Szívének példájára mi is nyissuk meg szívünket Isten és egymás felé, hogy ez az isteni szeretet akadálytalanul áramolhasson a világban.

Hírdetés

János evangéliuma bemutatja, hogy Jézus kereszthalálakor a katona lándzsával átszúrta az oldalát, megnyitva a szívét, melyből vér és víz folyt ki. A Jézus oldalából kifolyó vér és víz már az egyházatyák számára is az Eucharisztia és a keresztség jelképei voltak. Jézus Szíve azt jelképezi, hogy Isten közel van hozzánk, bár ezt nem mindig érzékeljük. Amikor azonban rátekintünk egy keresztre, egy szentképre, amikor gyöngéden megérint egy családtag vagy egy ápoló, úgy tekinthetünk ezekre, mint Isten szeretetének jelére.

„Áldja meg Isten mindazokat, akik szeretetének jeleit keresik, és áldja meg mindazokat, akik gyengéden odaállnak felebarátaik mellé, megnyitják nekik a szívüket, hogy enyhülést adjanak. Áldja meg kegyelmével az egész Egyházat, hogy egyre teljesebben lehessen Jézus szerető Szívének képmása és eszköze” – zárta szentbeszédét Martos Levente Balázs püspök.

Szentáldozás után a Jézus Szíve Társasága női szerzetesrend tagjai az Oltáriszentség jelenlétében megerősítették elköteleződésüket, életfelajánlásukat Jézus Szerető Szívének.

A szentmisén Ács Dávid orgonaművész szolgált, valamint a Coelestis Regina énekkar, Kiss Zsuzsanna karnagy vezetésével.

A szentmisét követően Gergely Katalin, a rend általános elöljárója megköszönte a péceli idősotthon munkatársainak az ünnepség megszervezését. Az elöljáró felidézte a Jézus Szíve Társaságát alapító Bíró Ferenc SJ alakját, aki a kert platánfáit szemlélve reális Krisztus-követésre buzdította leányait. Végül néhány rövid gondolatot olvasott fel a nemrég elhunyt Simon András képzőművész írásaiból.

Horváth Tibor, Pécel város polgármesterének köszöntése után a helyi Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola tanulói énekes-táncos műsorral kedveskedtek az egybegyűlteknek.

Végül ünnepi ebédre invitálták a jelenlévőket, melyen köszöntésekre, baráti beszélgetésekre is lehetőség nyílt.

Forrás és fotó: Jézus Szíve Társasága; Szerzetesek.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »