Škoda Superb Combi 2.0 TDI EVO 110 kW: A leggazdaságosabb verzió

Škoda Superb Combi 2.0 TDI EVO 110 kW: A leggazdaságosabb verzió

A különböző rendű és rangú szabadidősöktől függetlenül máig a Superb számít a Škoda igazi, reprezentatív zászlóshajójának. Legújabb, immár 4. generációja a szokásos 2 karosszériával, 5 motorral, kizárólag automata váltóval és háromféle szereltségben kapható. A gazdag kínálatból a 150 lóerős dízelmotor, a kombi karosszéria és a számos extrával megspékelt   Selection alapszereltség kombinációját kaptuk meg tesztelésre.

Alaktan

Az autó abszolválta a kötelező méretnövekedést (hosszúság: +4 cm), de ennél is fontosabbak azok a finom beavatkozások, amelyek az aerodinamikát hivatottak javítani. Az élek picit meglágyultak, az elülső szélvédőt jobban megdöntötték, a tükrök is áramvonalasabbak, a könnyűfém keréktárcsák pedig a légörvényeket csökkentő kivitelben is megrendelhetők, lásd a megfelelő ábrát.

 

Az elülső légbeömlő mögött továbbra is aktív redőny szabályozza a hűtőlevegő beáramlását, de most már az elülső fékek hűtőrendszere is aktív: a hűtőventilátor légáramlását hasznosítja.

 

Az egyéb változások már csak az apróbb részletekben keresendők: mindenekelőtt az átszabott elülső és hátsó lámpákban, de a hűtőmaszk formája is felismerhetően más.

 

Végezetül itt kell szólnunk a tesztautó feláras LED Matrix fényszóróiról, amelyek 36 külön vezérelhető fénydiódából állnak, és fényerejük 40 százalékkal nagyobb az elődénél.

 

Belvilág

Az új Superb 10 colos digitális műszerfala – az ún. virtuális kokpit – nemcsak attraktív, hanem információk tömkelegét jeleníti meg, beleértve a navigációs térképet is. A 13 hüvelykes központi kijelzőről ugyanez mondható el, lásd a megfelelő ábrákat. Lényeges újítás az automata váltó kapcsolókarjának áthelyezése a volán mögé; e megoldás előnye a kar könnyű kezelhetősége, és a középkonzol jobb kihasználhatósága, hátránya viszont a bal oldali bajuszkapcsoló túlzsúfoltsága.

 

A külön klímapult viszont rendkívül könnyen kezelhető, nem is beszélve arról, hogy a középső tárcsája többfunkciós: egyebek mellett a rádió hangerejének szabályozására is szolgál. Ami pedig a szereltséget illeti, már ezen a szinten is tartalmazza az összes értékesebb vezetéstámogató és komfortholmit, beleértve a navigációt, a háromzónás légkondit és a fűthető/masszírozó elülső üléseket.

Hírdetés

 

Digitális csatlakozóból (USB-port elöl-hátul 2-2 áll rendelkezésre. Tesztautónk feláras többletei voltak egyebek között a már említett full LED fényszórók, a dinamikus hátsó irányjelzők, az adaptív tempomat, a sávtartó automatika és a láblendítéssel nyitható ötödik ajtó.

 

Ami pedig a hely- és térkínálatot illeti: az elődhöz képest változatlan tengelytáv azonos – magyarán továbbra is fejedelmi – méretű utasteret eredményezett. A 4 centis hossznövekmény azonban 30 literrel bővítette a csomagtér alapméretét, ami most kategóriarekordnak számító 690 liter.

 

Az országúton

Mint már említettük, az új generációs Superb Combi 5 motorral kapható, amelyek teljesítményskálája 150-től 265 lóerőig terjed. Ezek közül kettő dízel (2.0 TDI, 150/193 LE). Tesztkocsinkat a gyengébbik verzió hajtotta, de végképp nem panaszkodhattunk az autó erőpotenciáljára, lásd a 220 km/óra feletti végsebességet és a 10 másodperc alatti százas sprintet.

 

Nem is beszélve a kellemes vezetési élményről, amit egyrészt a rugalmas, mélyről húzó dízel, másrészt a minden helyzetben villámgyorsan reagáló hétfokozatú, kétkuplungos DSG váltó garantált. Ennek egyébként sport rezsime is van, vagy „kézi” üzemmódban a volán mögötti fülekkel is kapcsolgatható. Ha viszont teljes mértékben rábízzuk, hogy tegye a dolgát, elképesztő fogyasztási értékeket hozhatunk össze a kapitális méretű verdával.

 

Én például 5,6 litert, ami csak 2 decivel több a gyári átlag felső határánál, de némi önfegyelemmel a közepébe is simán beférhettem volna. Ez a gazdaságos üzem komoly érv a Superb Combi alapdízeles változata mellett, pláne hogy a 193 lovas, kizárólag 4×4-es verzió 4600 euróval drágább…

 

A tesztautót a HELORO s.r.o., a Škoda komáromi hivatalos márkakereskedője bocsátotta rendelkezésünkre.

www.heloro-cars.sk

 

 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »