Új templom Gödöllőn

Új templom Gödöllőn

A templom megépítését már száz évvel ezelőtt tervbe vették a Trianon után Gödöllőre menekült premontrei testvérek.

Átadták az új premontrei apátsági templomot Gödöllőn csütörtökön. Orbán Viktor miniszterelnök levélben köszöntötte a rendet, amelyet Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára olvasott fel.

Régóta várt esemény ez, hiszen a templom megépítését már száz évvel ezelőtt tervbe vették a Trianon után Gödöllőre menekült premontrei testvérek. Ez az épület így most nemcsak egy régi álom beteljesülése és a város ékessége, hanem annak a töretlen és megtörhetetlen hitnek és akaratnak is jelképe lesz, amellyel önök átvészelték a határon túlra került iskoláik elvesztését, a kommunizmus negyven évét és a rendszerváltoztatás utáni újrakezdés nehézségeit – írta Orbán Viktor.

„Kívánom önöknek, hogy a mai zavarodott világban is minél több embernek tudják átadni alapítójuk, Szent Norbert tanítását és példáját, aki a szemlélődés, a kemény munka és a közösségi élet harmóniáját hirdetve hozott lelki megújulást Európa számára” – tette hozzá.

Hírdetés

Soltész Miklós közölte: a „birodalmak, legyenek bármilyen ideológiával felvértezve, legyenek bármilyen fegyverrel megerősítve, eltűnnek, de a kereszténység 2000 év óta itt van, él, mondhatnám azt is, virul a sok-sok nehézség ellenére, és üzenetét közvetíti”.

A jöttment, életellenes, teremtettvilág-ellenes ideológiák elbuknak, megszűnnek, bármilyen hatalom, fegyver vagy média van mögöttük, de a zsidó-keresztény tanítás és annak hite örök. A premontrei rend elmúlt évszázadait viszontagságok, üldözés, tiltás jellemezte, de mindig talpra tudott állni, mindig újra tudta kezdeni az életet, és a nehézségek utána még nagyobbat alkotott – közölte.

Balogh Péter Piusz gödöllői apát arról beszélt, hogy az épületen és annak díszítésén a premontrei, a katolikus és a magyar hagyományok jelennek meg.

A templomépítés alapvető célja, hogy a rend tagjai, a helyi egyházközség, valamint a premontrei iskolaközpont tanárai, diákjai, öregdiákjai, a premontrei óvoda közössége és a premontrei nagycsalád minden tagja méltó módon tudjon részt venni a liturgiákon – olvasható az apátság közleményében.

A tervezés és az építés 3,9 milliárd forintból valósult meg, a berendezés pedig további 600 millió forintba került. Az építkezést a kormány támogatta a rend alapításának 2021-ben ünnepelt 900. évfordulója alkalmából.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »