Éretten és felszabadultan távoztak a „Selye-gimiből” az idei végzősök – KÉPEKKEL

Éretten és felszabadultan távoztak a „Selye-gimiből” az idei végzősök – KÉPEKKEL

Miután véget értek az érettségi vizsgák a Magyar Örökség Díjas, komáromi Selye János Gimnáziumban, május 23-án a nagymúltú intézmény aulájában került sor a hagyományos záróünnepségre, amelyen az idei megmérettetésen legsikeresebbnek bizonyult végzősök Andruskó Imre iskolaigazgatótól oklevelet kaptak. Továbbá a 200 eurós szerencsepénz és a vigaszdíj, vagyis a nyári komáromi Azariah-koncertre szóló két belépőjegy gazdáját is kisorsolták.

Mielőtt a Felvidék legnagyobb alma materéből távozott az ott négy, illetve nyolc évig tanult, immár érett 117 diák, Andruskó Imre, az SJG igazgatója értékelte az érettségi vizsgaeredményeiket, majd további sikeres életutat kívánva, elköszönt tőlük. „A vizsgáztatók azt keresték, amit a diákok tudnak, nem pedig azt, amit esetleg nem” – szögezte le.

Egyúttal megköszönte az érettségi vizsgabizottság elnökének, Balázs Zoltánnak, a gútai Közös Igazgatású Magániskola – Schola Privata Gutaiensis tanárának és a többi bizottsági tagnak a munkáját, valamint az e heti vizsgabüfét is biztosító szülők több éves segítségét, élükön Boros Annával és Mészáros Máriával.

Azután átadta a szót Balázs Zoltánnak, aki útravalóul jótanácsokkal és intelmekkel látta el a távozó diákokat: ”Legyetek büszkék arra, hogy ebbe a nagymúltú gimnáziumba jártatok, és vigyétek tovább a jó hírét! Öt év múlva tartsátok meg az első osztálytalálkozótokat, s addig is segítsétek egymást mindenben, amiben lehet! Arra is legyetek büszkék, hogy felvidéki magyarok vagytok, s Esterházy János mártír gróf szavaival élve: őrizzétek meg két kincseteket, a magyarságotokat és keresztény mivoltotokat! A felsőfokú tanulmányaitok után majd gyertek haza, s próbáljatok a szülőföldeteken boldogulni! Nem feledve Vörösmarty Mihály Szózatban megfogalmazott üzenetét: „Itt élned, halnod kell…!”. Mondanivalóját áldással fejezte be, amely így végződött: „Töltse meg béke a szívünket – lelkünket és az egész világot!”.

Hírdetés

A továbbiakban Andruskó Imre tantárgyanként a pulpitushoz hívta az írásbeli vizsgákon legjobb eredményt elért diákjaikat, akik országos viszonylatban is TOP-listán végeztek : matematikából – Mészáros Ádám, Slezák Dóra és Veres Benedek Zoltán (100 százalék, 98,8 percentil), angol nyelvből – Tóth Nikolett (98,3 százalék, 99,6 percentil), szlovák nyelvből – Baranyai Gergő (89,1 százalék, 99,6 percentil), magyar nyelvből – Slezák Dóra és Brehák Dóra (92,2 százalék, 99,5 percentil). A négy tantárgyban elért eredménye alapján Koncz Júlia Barbara, három tantárgy átlaga alapján pedig Žibrita Rebeka bizonyult a legjobbnak. Ők oklevelet vehettek át volt direktoruktól.

Majd Szántó Anna, az iskolai DÖK távozó elnöke a hála szavaival és virágcsokorral köszönte meg a vizsgabizottság munkáját, s igazgatói engedélyt kért a bolti kirakatokból a gimiépületbe behozott tablóik falakon történő elhelyezésére. Azután kisorsolták az iskola mellett működő Király püspök Alapítvány által adományozott szerencsepénzt, vagyis azt a 200 eurót, amit kedvcsináló útravalónak szántak, hiszen az élethez a megfelelő tudáson kívül sok szerencse is kell. Nos, annak Steiner Lara, a vigaszdíjnak szánt, komáromi Azariah-koncertre szóló két ingyenes belépőjegynek pedig Stirber Bianka örülhetett.

Mielőtt az érett diákság szétszéledt, még sikerült mikrofonvégre kapnom Koncz Júlia Barbarát, aki elmondta: „Nagyon örülök annak, hogy a négy írásbeli tantárgyból iskolánkban én értem el a legmagasabb százalékpontot. Ez annak is köszönhető: mindig szerencsés voltam abban, hogy engem milyen alap- és középiskolai tanárok oktattak. Nekik a reál és a humán tantárgyak iránt is sikerült felkelteniük az érdeklődésemet, s a segítségükkel alapos tudásra tettem szert, amit ezúton is köszönök. A pozsonyi Komenský Egyetem informatika szakán akarok továbbtanulni, s a diplomaszerzés után programozó – szoftverfejlesztő szeretnék lenni”.

  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »