Sikerült teljesen megfékezni az erdőtüzeket Marokkó északi részén

Sikerült teljesen megfékezni az erdőtüzeket Marokkó északi részén

Sikerült teljesen megfékezni az erdőtüzeket Marokkó északi részén, ahol az elmúlt öt napban több mint 1100 hektárnyi erdő semmisült meg – közölték a helyi hatóságok csütörtökön.

Több száz embert, köztük tűzoltókat és katonai személyzetet, tűzoltó repülőgépeket vetettek be a Safsavan üdülőhely közelében lévő erdőkben keletkezett tűz eloltására – írja az MTI.

Rasid el-Anzi, a helyi vízügyi és erdészeti hatóság igazgatója azt mondta,

hogy az utolsó aktív tűzfészkeket szerda délutánra teljesen megfékezték.

A tűz nem követelt emberi áldozatokat, ennek ellenére vizsgálat indult keletkezése okainak feltárására. Vélhetően a rendkívüli hőség és a heves szél is közrejátszott kialakulásához.

Hírdetés

A helyi meteorológiai hivatal adatai szerint az észak-afrikai királyság több régiójában múlt péntek óta helyenként 49 Celsius-fokos hőmérsékletet is mértek. Több városban a hőmérséklet 5-12 Celsius-fokkal meghaladta a havi normális értéket.

A július 9-én kezdődött rendkívüli hőhullámban a 20 helyen kialakult tűzben ezeregyszáz hektárnyi erdő pusztult el – derült ki a vízügyi és erdészeti minisztérium adataiból.

A Földközi-tenger medencéjét az elmúlt két hétben heves tüzek sújtották, különösen Görögországban, Törökországban és Algériában.

Ez utóbbi országban több mint 90 ember halt meg vagy tűnt el a tüzekben.

A felmelegedő éghajlat növeli a hőhullámok és a szárazságok kialakulásának valószínűségét, akárcsak a tüzek keletkezésének is.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »