Gyere hozzánk dolgozni, lefagyasztathatod a petesejtjeidet! Új módszerrel csalogatják a nőket a világcégek

Gyere hozzánk dolgozni, lefagyasztathatod a petesejtjeidet! Új módszerrel csalogatják a nőket a világcégek

A meddőség a 21. század egyik nagy problémája. Sok párnak nem sikerül természetes módon utódot nemzenie. Az okokat kereshetjük a felgyorsult és egészségtelen életmódban, de a fogamzást a stressz is gátolhatja. Egy biztos, egyre nagyobb az érdeklődés a petesejtek lefagyasztása iránt, amelyeket később a mesterséges megtermékenyítéskor (IVF) felhasználhatnak. Talán kissé futurisztikus vagy akár sci-fibe illő dolog, de könnyen meglehet, hogy éppen a petesejt-lefagyasztás lesz az, amire a munkáltatók a jövőben építeni fognak. Mármint a munkaerő toborzása során. A nyugati világban, mint munkahelyi bónuszt, előnyt már most is felkínálják ezt a lehetőséget a nőknek.

Mit nyer ezzel a potenciális női alkalmazott? Sokkal jobban megtervezheti, mikor vállal gyereket. És persze koncentrálhat a karrierjére, annak biztos tudatában, hogy jövendő gyermeke(i) valahol egy speciális fagyasztóban várja, hogy egyszer megszülethessen…

A munkaadó pedig biztos lehet benne, hogy akár hosszú évekre is stabil dolgozója lesz, aki remélhetőleg sokáig nem megy el gyesre és nem kell helyette mást keresni.

A demográfiai helyzet az egész világban aggasztóvá kezd válni, hiszen míg valahol túlnépesedés van, másutt egyre kevesebb gyermek születik. Főleg a világ fejlettebb részét, például Európát sújtja ez a probléma. A nők egyre később és többnyire már csak egy gyermeket vállalnak. Mindez pedig oda vezet, hogy komoly munkaerő-hiánnyal küszködik egyre több állam. Szlovákia sem kivétel.

Mi tagadás, a mai fiatal nők zöme alaposan megtervezi a gyermekvállalást, sokat vacillál afölött, hogy a családi életet vagy a karriert részesítse-e előnyben. Vannak, akik olyan sokáig nem tudnak dönteni, hogy kifutnak az időből és már nehezítetté válik az anyává válást. Mintha ez lovagolnák meg a nagy világcégek, mint a LinkedIn, a Netflix, a Spotify, a Tesla, a Deloitte, amelyek a nőknek munkahelyi pluszként, az egészségügyi ellátás részeként már felkínálják a petesejt-lefagyasztást.

A fiatal korban levett és lefagyasztott petesejtek növelhetik az esélyét annak, hogy a nő idősebb korában is könnyebben anyává válhat. S akár tíz-tizenöt évig is csak a karrierjével törődhet.

Bizonyára van az a kiemelten jól fizető munkahely, ahol ezt az alkalmazotti előnyt érdemes fontolóra venni… A hosszú évek alatt megfelelő egzisztenciát lehet teremteni és stabil, jó körülmények közé érkezhet a baba. Ha érkezik, hiszen arra sosincs garancia, hogy a mesterségesen megtermékenyített petesejtből létrejön a terhesség.

Drága buli, erkölcsi dilemmákkal

Hírdetés

Amerikában már működik ez a munkaerőt csalogató módszer. Minél nagyobb egy vállalat, annál nagyobb az esélye annak, hogy a legalább a petesejtfagyasztás költségeinek egy részét finanszírozza. Egy kutatás szerint a több mint 500 alkalmazottal működő társaságok 11 százaléka, és több mint 20 ezer alkalmazottal bíró vállalatoknak viszont már a 19 százaléka kínálja fel a petesejt lefagyasztást női dolgozóinak. Mivel igencsak drága mulatságról van szó, sokszor megkövetelik a meddőséget igazoló diagnózis felmutatását is.

A tengerentúlon ezt a munkáltatói kedvezményt sok nő igénybe veszi, sőt, ha nem volna erre mód, akkor a petesejt-lefagyasztást nem is használnák ki, mert nagyon drága. Az USA-ban a nagy cégek a petesejt lefagyasztási folyamat költségeiből 10 ezer és 75 ezer dollár közötti összeget fizetnek ki. Ez bizony túlságosan is magas összeg ahhoz, hogy sok nő számára megérje az adott vállalatnál dolgozni.

Ráadásul ott már „jogilag” is előbbre tartanak. Szlovákiában még az érvényes, hogy a mesterséges megtermékenyítést csak párok kérhetik, nem végezhető el, ha a gyermek anyakönyvébe nem lesz beírva mindkét szülő. Amerikában ilyen kikötés nincs, ott sok homoszexuális nő is átesik a mesterséges megtermékenyítésen. Sőt, a fiatal nők nemcsak a petesejtjeiket, hanem a sikeres megtermékenyítésnek köszönhetően létrejött embrióikat is lefagyasztják.

Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy sok nő egyáltalán nem a karrierje miatt dönt a petesejt-lefagyasztás mellett. Több tanulmány szerint ennek az az oka, hogy nem találnak maguknak megfelelő partnert. Egyre több párkapcsolati problémát felvet, ha a nő iskolázottabb, mint a férfi.

Felmerül a kérdés, mik lehetnek a termékenységtámogató vállalati bónuszok előnyei? A cégeknek ezek által talán sikerülhet bevonzani a legnagyobb tehetségű munkatársakat. Ez látszódott a Covid alatt is, a távmunka mára már teljesen elfogadottá, keresetté vált. A vállalati kultúrát tovább gazdagíthatja a család- és termékenységtámogatás. Az ilyen kedvezmények azt sugallhatják, hogy az adott cégnek valóban érdeke, hogy alkalmazottai jólétben és biztonságban éljenek.

Karrier, gyermekvállalás helyett

A petesejt-lefagyasztás ugyanakkor meglehetősen ellentmondásos munkahelyi előnynek számít. Az sugallja a nőknek, hogy részesítsék előnyben a karriert a gyermekvállalás előtt.

Egyes nézetek szerint a nemek közötti egyenlőtlenséget sem oldja meg. Ehelyett inkább arra kellene törekedni, hogy a nőket más módon segítsék. Ilyen lehet a flexibilis munkaidő, a gyermekgondozási szabadság vagy a munkahelyi bölcsőde/óvoda biztosítása. Annál is inkább, mert a nő legfőbb életfeladata még mindig az anyaság. Ha nem születnek gyermekek, nem lesz, aki dolgozzon… Ezért is kétélű fegyver a petesejt-lefagyasztás.

Nálunk egyelőre nem fenyeget, hogy bevezetnék, inkább csak a nyugati világ kiváltsága ez. Ott is csak a nagy cégeknél gyakorlat. Nehezen elképzelhető, hogy a hazai rosszul fizető munkahelyeken ilyen előnyt nyújtanának a nőknek.

Egyelőre még kevés olyan jól fizető munkahely van Szlovákiában, ami a nőket arra ösztönözné, hogy csak később vállaljanak gyermeket. Ugyanakkor az már érezhető, hogy a fiatal nők és párok nem hamarkodják el a gyermekvállalást, sokkal inkább tervezik. És az is a rideg valósághoz tartozik, hogy egyre később vállalnak gyermeket. Aggasztó az is, hogy a meddőségi problémák csak tovább mélyülnek, egyre többen lesznek érintettek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »