Se árfolyamcél, se alaptörvényi védelem – A kormányt (már) nem érdekli a forint összeomlása

Se árfolyamcél, se alaptörvényi védelem – A kormányt (már) nem érdekli a forint összeomlása

Mivel a parlamentben ellenzék és kormányoldal között nem párbeszéd, hanem mellébeszélés zajlik, így sok esetben arra is nagyon figyelni kell, mi az, ami nem hangzik el egy-egy államtitkár szájából. 

Mutatunk egy jellemző példát. 

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik szakpolitikusa mai napirend előtti felszólalásában a forint „brutális leértékelődésére”, és annak aggasztó társadalmi és gazdasági hatásaira.

Ez egy brutális különadó

– Így foglalta össze a képviselő azt a folyamatot, hogy a 2010-es 266 forintos árfolyamról 410 forint fölé is kúszott az euró. Drágább a bébiétel, a gyermekruha és az alapvető élelmiszer is – hangsúlyozta. 

Z. Kárpát Dániel
Béli Balázs – Alfahír

Hírdetés

Emögött az áll, hogy a kormány a Magyar Nemzeti Bankra tolja a cselekvést és a felelősséget, míg a jegybank azzal indokolja a beavatkozást a magyar forint védelme érdekében, hogy nincs törvényben lefektetett árfolyamcél. 

Z. Kárpát Dániel ezért három javaslattal élt:

  • Módosítani kell a jegybankról szóló törvényt, hogy az árfolyam cél védelme érdekében legyen beavatkozási kötelezettsége.
  • Alaptörvényben kell rögzíteni a magyar fizetőeszköz védelmét. Ez Z. Kárpát Dániel szerint azért is fontos, mert ha egy kormányzat a későbbiekben olyan döntéseket hozna, amelyek gyengítenék a magyar forintot, akkor az alkotmánysértő lenne, így meg lehetne a kormány szándékát az Alkotmánybíróságon is támadni. 
  • Végül pedig arra kérte a kormányzatot, hogy a jövőben évente maximum csak egyszer lehessen adózási szabályokhoz hozzányúlni, így elkerülhető lenne a kata körüli káosz megismétlődése. 
  • Hogy pontosan hogyan is lehetne az Alaptörvényben megvédeni a forintot, arról Z. Kárpát Dániel ebben az interjúnkban mesélt:

    A kormány nevében válaszoló/beszélő Fónagy János államtitkár sok mindenre, így a szankciókra és még Márki-Zay Péterre is kitért, azonban még véletlenül sem beszélt a Magyar Nemzeti Bank árfolyamszabályozási lehetőségéről, feladatairól, s nem hozta szóba az alaptörvényi védelmet sem.

    Fónagy János államtitkár
    Béli Balázs – Alfahír

    S mivel jól tudjuk, a kormánypártok esetében a lényeg az, ami nem hangzik el, így jó eséllyel jelenthető ki, Orbán Viktor nem szándékozik érdemben beavatkozni a forint leértékelődése elleni küzdelembe.


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »