Lejárt egy fontos határidő a nyugdíjaknál – minden magyart érint

Lejárt egy fontos határidő a nyugdíjaknál – minden magyart érint

Ahárom lépcsősre tervezett nyugdíjreform első két szakaszának a határideje már lejárt, de még el sem kezdődött a társadalmi egyeztetés.

Az Európai Bizottság által elfogadott magyar helyreállítási és ellenállóképességi eszköz, RRF előirányozza nyugdíjreformot – emlékeztetett hírlevelében a NyugdíjGuru. A kormány három szakaszt fogalmazott meg korábban a reformok végrehajtására, ebből kettőnek le kellett volna zárulnia.

Hírdetés

Az első szakaszban független nemzetközi szakértői jelentés készült a magyar nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatósági kihívásainak kezelését célzó szakpolitikai lehetőségekről. Ezt a szakértői jelentést nyilvánosan közzé kell tenni, a jelentés elkészítésének határideje tavaly év vége volt, de már fél év eltelt az elkészítésre adott határidő letelte óta.

A második szakaszban el kell készíteni a nyugdíjrendszer módosítására vonatkozó szakpolitikai javaslatot, amelyet társadalmi vitának kell megelőznie. A nemzetközi jelentésben javasolt reformlehetőségek konzultációjának a kormányzat vállalása szerint 2024. június 30-áig kellett volna megtörténnie. „Ez határidő vasárnap letelt, társadalmi egyeztetésre viszont semmilyen formában nem került sor” – hívja fel a figyelmet Farkas András nyugdíjszakértő.

Az utolsó lépés a kormányzati terv szerint a nyugdíjrendszert módosító jogszabály hatályba léptetése lenne legkésőbb 2025. március 31-én, de a szakértőnek erős aggályai vannak az első két határidő csúxszása után, hogy ez teljesül-e.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »