Zelenszkij elutasította Orbán Viktor tűzszüneti javaslatát

Zelenszkij elutasította Orbán Viktor tűzszüneti javaslatát

Orbán Viktor, magyar miniszterelnök kedden Kijevbe látogatott. Ez volt az első hivatalos látogatása Ukrajnában magyar kormányfőnek azóta, hogy kitört a orosz-ukrán totális háború. Orbán arra kérte Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, fontolja meg a tűzszünet lehetőségét, mert az meggyorsítaná a béke elérését. A magyar kormányfő javaslata bejárta a világot, ám végül kedd este Kijevből egyértelmű nyilatkozat érkezett arról, hogy Zelenszkij elutasította Orbán javaslatát.

„A nemzetközi diplomácia szabályai lassúak és komplikáltak. Azt kértem az elnök úrtól, hogy fontoljuk meg, nem lehetne-e a sorrendet megfordítani és egy gyors tűzszünettel fölgyorsítani a béketárgyalásokat. Egy határidőhöz kötött tűzszünet, amely lehetőséget ad a béketárgyalások felgyorsítására: ennek a lehetőségeit mértem fel”

fogalmazott a magyar miniszterelnök Kijevben. Erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat.

Kedd este aztán a KyivIndependent közölte, hogy Zelenszkij elutasította Orbán Viktor tűzszüneti javaslatát.

„Ukrajna elnöke meghallgatta, de válaszul kifejtette Ukrajna jól ismert álláspontját – világosan és érthetően.”

mondta Ihor Zsovkva, az elnöki hivatal helyettes vezetője .

Hírdetés

Tegyük hozzá, hogy Ukrajna álláspontját nem Magyarország fogja megváltoztatni, de jelentős előrelépésnek tekinthető, hogy a két ország ilyen magas szinten folytat párbeszédet és hivatalos egyeztetést. Ráadásul nem csak azt kell látni, hogy lehetőség adódik a két ország kapcsolatának és a kárpátaljai magyarság jogállásának javítására, hanem arról, hogy Kijev most felismerte, hogy azokkal is tárgyalnia kell, akik a háború lezárását Ukrajna teljes győzelme nélkül képzelik el. Ez komoly változásnak mondható.

Azt is látni kell ugyanakkor, hogy hétfőtől Magyarország az unió soros elnöke, mi megkerülhetetlenné tette Orbán Viktor személyét Ukrajnában is.

Pozitív fejlemény, hogy Orbán Viktor elmondhatta javaslatát az ukrán elnöknek, és ezzel politikai témává tette. Tegyük azonban hozzá, hogy sem Franciaország, sem Nagy-Britannia nem akarja gyorsan lezárni ezt a háborút, és sok más európai politikus is bevét adta a „totális ukrán győzelem” illúziójához, amiből elég nehéz kihátrálni.

Valószínű, hogy a tűzszünet leghamarabb az amerikai elnökválasztások után válik reális lehetőséggé.

Az Egyesült Államok közben 2,3 milliárd dolláros katonai támogatást készül Ukrajnának küldeni, benne HIMARS rakéta-sorozatvetőrendszerekkel, 155 és 105 mm-es tüzérségi lőszerekkel, illetve légvédelmi eszközökkel.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »