Fehér Ház: Joe Bidennek „rossz estéje” volt az elnökjelölti vitán

A Fehér Ház értékelése szerint Joe Bidennek „rossz estéje volt” múlt héten csütörtökön, amikor az idei elnökválasztási kampány első elnökjelölti televíziós vitáját tartották – ezzel reagált Karine Jean-Pierre elnöki szóvivő a történtekre.

Az elnökjelölti vitát követő első fehér házi sajtóértekezlet középpontjában az elnök állapota és szereplésének következményei álltak.

A szóvivő hangsúlyozta: maga Joe Biden is elismeri, hogy nem fiatal, és nem beszél olyan gördülékenyen, mint régen, valamint lassabban jár, ugyanakkor tudja, miként kell az amerikai emberek érdekében teljesíteni. Karine Jean-Pierre az elnök életének eseményeire utalva azt mondta, hogy Joe Biden tudja, miként kell ismét talpra állni.

Az elnök egészségi állapotára vonatkozó kérdésekre a szóvivő úgy reagált, hogy Joe Biden átfogó orvosi vizsgálatának eredményeit a Fehér Ház évente nyilvánosságra hozza, így történt ez idén februárban is, de további, a kognitív képességekre vonatkozó vizsgálatot az elnök orvosai nem tartanak szükségesnek. A szóvivő egyben megerősítette a sajtóértesüléseket, hogy a televíziós vitára való felkészítésen az elnöki tanácsadók mellet részt vett Joe Biden fia, Hunter Biden is.

Június 27-én Atlantában 90 percen keresztül stúdióközönség nélkül tartották a demokrata és republikánus elnökjelölt első idei televíziós vitáját a CNN televízió szervezésében. A közvetlenül az esemény után készült felmérés szerint a nézők 67 százaléka Donald Trump korábbi elnököt, a republikánusok jelöltjét tartotta a szópárbaj győztesének.

A vita után több demokrata politikus és demokratákhoz közel álló médiumok, valamint anyagi támogatók is sürgették Joe Biden visszalépését, ugyanakkor Kamala Harris alelnök, és a képviselőház demokrata vezetői is támogatásukról biztosították Joe Bident elnökjelöltként.

Biden kognitív és fizikai képességei az elmúlt hat hónapban látványosan romlottak

Esnek Biden mutatói

Kedden megjelent egy újabb közvélemény-kutatás, amelyet a június 27-i vitát követően készítettek. A CNN megrendelésére június 28-30. között készült országos felmérés szerint az amerikai választók 43 százaléka szavazna Joe Bidenre, ha most tartanák az elnökválasztást, míg Donald Trumpot 49 százalék támogatja.

Szintén kedden jelent meg a USA Today felmérése, amely 5 indulót feltételezve 41 százalékos Donald Trump-támogatottságot mutat, míg Joe Bidennek 38 százalékot jelez előre, és Robert F. Kennedy Jr. is kapna 8 százaléknyi voksot országos összevetésben.

Hírdetés

Biden találkozott a családjával, akik támogatták őt a kampány folytatásában

Joe Biden elnöki munkájának elfogadottsága a CNN június utolsó három napján készült kutatása szerint 36 százalékos, elutasítottsága 64 százalék. Ugyanez a kutatás két hónappal korábban az elnök munkájának elfogadottságát 40 százalékra tette.

Szintén június 28-30. között készült a Harvard-Harris hétfőn megjelent felmérése, ami az elnök munkájának elfogadottságát 40 százalékra mérte, míg elutasítottságát 57 százalékra. Az elnökjelöltek közötti versenyben a Harvard-Harris felmérése Donald Trump 52 százalékos vezetését jelezte Joe Bidennel szemben (48 százalék).

Biden maradna, de már a New York Times is nyíltan visszalépésre szólította fel

Pénteken ismét kamerák elé áll Biden

A Fehér Ház azután kényszerült magyarázkodni Biden teljesítménye miatt, hogy Lloyd Doggett demokrata kongresszusi képviselő nyilvánosan felszólította Bident az elnöki posztért folyó harctól való visszalépésre. Doggett épp a Biden-Trump tévévitára hivatkozva fakadt ki az elnökre.

Az AP hírügynökség szerint a jelenlegi amerikai elnök több támogatója is kétségbe vonja már, hogy Biden lenne a legmegfelelőbb demokrata elnökjelölt. Úgy vélik, talán másnak kellene Donald Trump ellen kiállnia.

Biden-Trump vita: Kitört a pánik a demokraták körében, már keresik, kit indítsanak Biden helyett

Doggett nyilatkozata egyébként nem sokkal azután hangzott el, hogy Nancy Pelosi, a képviselőház korábbi elnöke kijelentette, jogosak az aggodalmak Biden jelöltségével kapcsolatban.

Az ABC News kedden jelentette be, hogy Biden pénteken, először a Trumppal való nyilvános vitája óta, televíziós interjút ad majd. Az interjút több rövidebb részlet formájában hozzák nyilvánosságra péntektől hétfőig.

Biden lecserélésén gondolkodnak a demokraták a Trumppal folytatott tévévitája után

MTI, teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »