Újabb bonyodalom a juhász körül (Sepsiszentgyörgy)

Újabb bonyodalom a juhász körül (Sepsiszentgyörgy)

Ismét bírságolni kényszerültek a hatóságok a Sepsiszentgyörgy határában, Kilyén közelében az Olt-töltésen futó kerékpárút szomszédságában juhaival letelepedett pásztort. Ezúttal szemetelés miatt szabta ki rá a Helyi Rendőrség a törvény szerinti legmagasabb bírságot, miután a juhokról lenyírt gyapjat a folyóparton, a víz közelében találták meg a hatóság emberei. Mint ismert, a pásztornak nem először gyűlik meg a baja a hatóságokkal, nemrég több szabálytalanság miatt is pénzbüntetéssel sújtották, és noha megígérte, hogy alkalmazkodik az elvárásokhoz, a hatóságok újabb vétségen érték. 

A Helyi Rendőrség pénteken tájékoztatott arról, hogy a juhász beszennyezte az Olt martját, egész pontosan a juhokról lenyírt gyapjút nem használta fel, hanem eldobta egy olyan helyen, ahonnan a víz könnyedén elviszi. A hatóság vezetője, Hadnagy István szerint egyértelmű, hogy az illető szándékosan hagyta olyan helyen a juhokról lenyírt gyapjat, hogy az állatok tapossák be a vízbe, vagy egy esőzés nyomán vigye el azt a víz. Az intézményvezető szerint abba nem tudnak beleszólni, hogy valaki felhasználja-e a lenyírt gyapjút, de az már a Helyi Rendőrség feladata, hogy amikor azt szemétként kezeli az illető, akkor fellépjenek. A törvény értelmében 5000 és 10 ezer lej közötti bírság szabható ki környezetszennyezésért, mivel az illető nem először nem tartja be az előírásokat, a legnagyobb büntetést kapta – tett hozzá.

Hírdetés

A hatósági tájékoztatóban emlékeztetnek, hogy hozzájuk is több éve érkeznek panaszok a Kilyén település határában állataival letelepedett juhász miatt, aki a tilosban legeltetéstől kezdve (ebbe beleértve a mások termőföldjét) a biciklisávon történő terelésig, a kutyái kordában tartásának elmulasztásáig többször tévedt már a tilosba. Arra is volt példa, hogy az Oltmező úton található nagy­áruházakig terelte fel a juhait, és miközben ő vásárolt, az állatokat felügyelet nélkül hagyta.

A tájékoztató ismét idézi Hadnagy Istvánt, aki szerint csak és kizárólag akkor lépnek fel, ha valaki, jelen esetben a juhász, nem tartja be az előírásokat. Szabálysértés, ha az állatok lelegelik valakinek a termését, ha az illető szemetet hagy maga után, ha a kutyái megijesztik az arra járókat, és minden ilyen esetben intézkedni fognak. Azt szeretnék, ha jó szomszédja lenne a városnak, úgy tartaná a juhokat, hogy ne okozzon vele kárt, hiszen nekik sem okoz örömöt, hogy folyamatosan gond van az illetővel, és bírságolniuk kell.

Amint arról beszámoltunk, az Olt menti kerékpárút mellett megtelepedő juhász nemrég azt ígérte a hatóságoknak, elköltözik a nyájával, illetve a továbbiakban nem hajtja az állatokat a töltésen futó biciklisávon. A juhászt korábban már több alkalommal is megbírságolták más intézmények is, mivel az állatok tartásával kapcsolatos szabályokat megszegte, amint a legeltetésre vonatkozókat is.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »