Románia egymilliárd dollárt közelítő katonai célú hitelmegállapodást kötött az Egyesült Államokkal

Románia 920 millió dolláros hitel felvételéről kötött megállapodást az Egyesült Államokkal védelmi képességei, valamint hadiipara korszerűsítése és fejlesztése érdekében – közölte szerdán a bukaresti kormány sajtóirodája.

A dokumentumot román részről Marcel Bolos pénzügyminiszter, amerikai részről pedig Michael Miller, a Pentagon alá tartozó Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (DSCA) igazgatója írta alá a bukaresti kormány épületében. Az eseményen jelen lévő Marcel Ciolacu román miniszterelnök úgy értékelte: a hitelmegállapodás megkötése Románia és az Egyesült Államok stratégiai partnerségének egy fontos mozzanata, és azt, hogy Románia élvezi stratégiai partnere megbecsülését és bizalmát.

"A következő időszakban arra összpontosítunk, hogy új hazai termelő kapacitásokat fejlesszünk ki, munkahelyeket teremtsünk a románok számára, és Románia ismét jelentős regionális tényezővé váljon a katonai felszerelések gyártása szempontjából. Ugyanakkor hozzáférünk a legkorszerűbb haditechnikához, ami lehetővé teszi, hogy NATO-szövetségeseinkkel és az Egyesült Államokkal együtt erősítsük kollektív védelmünket és elrettentő képességünket a Romániát és a keleti szárny más országait érő fenyegetéssel szemben" – idézte a román miniszterelnököt a kormány sajtóirodája.

Hírdetés

A DSCA tavaly novemberben hagyta jóvá páncélozott harckocsik eladását Romániának 2,53 milliárd dollár értékben. Az amerikai indoklás szerint a harckocsik eladása "javítani fogja Románia képességét, hogy el tudja hárítani a jelenlegi és jövőbeli fenyegetéseket azáltal, hogy olyan hiteles haderőt biztosít, amely képes elrettenteni az ellenfeleket, és képes részt venni a NATO műveleteiben".

Korábban az amerikai Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség önjáró tüzérségi rakétarendszerek (HIMARS) beszerzését is jóváhagyta Románia számára. A másfél milliárd dolláros megállapodás részeként a bákói (Bacau) Aerostar román hadiipari vállalatnál alakítottak ki regionális karbantartási központot a HIMARS rakétarendszerek számára.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »