A donyecki Ukrajinszk elfoglalásáról tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium

Elfoglalta az orosz hadsereg a donyecki régióban lévő Ukrajinszk települést – közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

Gyenyisz Pusilin, a "Donyecki Népköztársaság" vezetője a Telegram-csatornáján azt írta, hogy a korábban 10 500 lakosú városban az előzetes becslések szerint másfél-háromezer civil maradhatott, akiknek az orosz hadsereg most segítséget nyújt.

Az orosz hadijelentés a hat ukrajnai frontszakasz közül négyről számolt be előretörésről. A harkivi és a donyecki régióban 13 az orosz erők által visszavert ellentámadások száma, Kurszk megyében pedig egy ellentámadási és három – a határon át tervezett – betörési kísérletet hiúsítottak meg.

Szergej Lebegyev, az oroszpárti "mikolajivi földalatti mozgalom koordinátora" a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy támadás érte a Hmelnyickij megyei Sztarokosztjantyiniv repülőterét, ahol amerikai F-16-os vadászgépek állomásozhattak.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi és dróntámadást. Donyeckben hat tűzoltó sebesült meg ukrán tüzérségi csapás következtében.

Hírdetés

Katar moszkvai nagykövetségén csütörtökön Oroszország kilenc gyermeket adott át ukrajnai rokonainak. Marija Lvova-Belova orosz gyermekjogi ombudsman elmondta, hogy a csoportban nyolc 12 és 17 év közötti fiú és egy 17 éves lány volt. Többen közülük a nagyszüleiknél tartózkodtak Oroszországban.

A Kommerszant gazdasági napilap szerint szerdán szintén katari közvetítéssel négy, az ukrán fél által átadott gyermek tért vissza Oroszországba. A lap szerint eddig 62 családból összesen 80 gyermeket egyesítettek ukrajnai és harmadik országbeli rokonaival, 13 gyermek pedig oroszországi családjához tért vissza.

Lvova-Belova szerint még 18 gyerek vár az oroszországi rokonságával való újraegyesítésére. Közülük nyolcan Európában vannak: Svájcban, Németországban, Lengyelországban és Hollandiában. Az orosz gyermekjogi ombudsman szerint Ukrajnával könnyebb tárgyalni ebben a kérdésben, mint az uniós országokkal.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) arról tájékoztatta a RIA Novosztyi hírügynökségett, hogy eddig 785, Ukrajna oldalán harcoló külföldi zsoldos ügyében nyújtott be vádiratot a bíróságra.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »