Már második olvasatban az adóemelésekről szóló csomag

Már második olvasatban az adóemelésekről szóló csomag

Nyitókép: SITA

Második olvasatba utalták a képviselők a kormány konszolidációs csomagját, amely az államháztartás helyzetének javítása érdekében módosít néhány törvényt. Ez elsősorban adótörvényeket érint, például az áfatörvény módosítását, a jövedelemadót, vagy a szabályozott iparágakban kivetett különadót. Változások jönnek a szociális ellátórendszer területén is, a szülői nyugdíj helyett az adó két százalékának felajánlásával lehet majd támogatni a szülőket. Módosul az egészségügyi dolgozók bérének valorizációs mértéke is.

23%-os alapáfakulcsot vezetnek be, ami a jelenlegi 20%-hoz képest adóemelést jelent. Az alapvető élelmiszerek esetében, ahol jelenleg 10% az ÁFA, az 5%-ra csökken. Más élelmiszerek esetében 20-ról 19%-ra csökkentik az általános forgalmi adót. Magasabb adókulcsot eredetileg a vendéglátásra, a szállásra, a könyvekre, valamint a fitneszközpontokra is ki kellett volna kivetni. De állítólag módosító javaslatokkal a második olvasatban 5 százalékos kulcs lesz érvényes ezeken a területeken.  Az áfatörvény változásai kapcsán 2,7 milliárd eurós többletbevétellel számol a kormány.

Hírdetés

Második olvasatba terjesztették a képviselők a pénzügyi tranzakciók adójáról szóló törvényt is. Ez a vállalkozókat fogja érinteni, nem az egyszerá embereket. A tranzakciós illeték mértéke banki tranzakciónként 0,4 százalék lesz, a díj maximum 40 euró. Ugyanakkor, ha készpénzt veszünk fel a banktól, 0,8 százalék adóval lesz terhelve.

A konszolidációs javaslatok második olvasatbeli vitája október 1-jén, kedden délelőtt kezdődik.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »