Remišová: Sulík olyan, mint egy kamikaze, a kijelentése engem Bugár legendás harmadik mondatára emlékeztet

Remišová: Sulík olyan, mint egy kamikaze, a kijelentése engem Bugár legendás harmadik mondatára emlékeztet

Sulík nem tárgyal, csak ultimátumokat osztogat és meggondolatlan nyilatkozatokat tesz. Minden nap új követeléssel áll elő, Matovičot elmondta mindennek. Ha azt akarta, hogy a kormányfő lemondjon, teljesen célt tévesztett. – jelentette Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes az Aktualitynak adott interjújában. Szerinte az előrehozott választások a lehető legrosszabb forgatókönyv, ami bekövetkezhet, de továbbra is kitart pártja azon döntése mellett, hogy ha Matovič marad a Za ľudí távozik a kormánybó.

Egyértelműen azonban – a kulisszák mögött tárgylások fenntartására hivatkozva – nem cáfolta azt a felvetést, hogy a Za ľudí egy része továbbra is a kormánnyal maradna, még ha az SaS távozik is. Azt viszont elismerte, hogy a dolgok holnapra teljesen megváltozhatnak.

Remišová interjúra egészen meglepő módon inkább Sulíkról szólt, nem Matovičról. Sulík ugyanis az elmúlt napok éles nyilatkozataival  már valóban mintha túllőtt volna a célon, és kezdené elveszteni az irányítást. Tegnap kijelentette, hogy az OĽANO szavazatvásárlással tartaná meg a kormányt. Ezzel kapcsolatban Remišová kijelentette, hogy ha valóban így van, Sulíknak azonnal a legfőbb ügyészhez kellett volna fordulni feljelentést tenni. Ha pedig nem tette, akkor kijelentései teljesen feleslegesek voltak.

A Za ľudí elnöke ismét hangsúlyozta, hogy ha Igor Matovič kormányfő múlt csütörtöki sajtótájékoztatója problémás volt, akkor Richard Sulík hétfői sajtótájékoztatója “abszolút mellélövés volt”. Remišová szerint ha valaki a sajtótájékoztatója első öt percében csak szidalmazza a kormányfőt, azzal aligha teremti meg a nyugodt és konstruktív tárgyalás légkörét.

Sulík ma azt is bejelentette a sajtónak, hogy már a jövő hét elején benyújtja lemondását az államfőnek, hogy szerdán tudja őt fogadni, és ha semmi változás nem történik a kormányban, akkor az SaS miniszterei szintén benyújtják lemondásukat. Erre reagálva Remišová kijelentette, Richard Sulík dolga eldönteni, hogyan akar élni az emberektől kapott bizalommal. Marek Vagovič újságíró felhívta a figyelmet, hogy Sulík részéről ez akár politikai játszma is lehet, hiszen minek jelenti be ma a lemondását, ha csak hétfőn teszi meg, ráadásul úgy fogalmazott, hogy ha nem történik semmi a kormányban, akkor mondanak le miniszterei. Erre Remišová úgy válaszolt:

Engem ez Bugár Béla legendás harmadik mondatára emlékeztet. Ha le akar mondani, már holnap megteheti, ahogy megtette Milan Krajniak munkaügyi miniszter is, aki a mai kormányülésen már ott sem volt.

Kolíková versus Remišová

Hírdetés

Remišová többször elmondta, hogy ő mindenképp szeretné elkerülni az előrehozott választásokat. Ez nem csoda, mivel a Za ľudí a parlamenti küszöb alatt szerepel jó ideje a felméréseken. Ugyanakkor a párt elnökségének egyértelmű döntése alapján ha Matovič marad, a Za ľudí megy. Az egész ellentmondás leglátványosabb vonala Remišová az igazságügyi miniszter, Mária Kolíková nyilatkozatainak különbözősége. Kolíková jobban elkötelezett és radikálisabban is követeli Matovič távozását és nem is idegenkedik az előrehozott választásoktól.

Az ezt firtató kérdésre Remišová olyan kitérő választ adott, amiből azért mégis lehet következtetni a valóságra.

“Négy évig a Smer kormányai ellen harcoltam ellenzékből, rendkívüli üléseket kezdeményeztünk, uniós pénzek ellopását és csalásokat lepleztünk le, ennek a négy évnek köszönhetően az én álláspontom sziklaszilárd, és egyértelmű. Én előrehozott választásokat nem akarok”

A látszólag kitérő válasz mindenesetre sok mindent elárul. Kolíková ugyanis a a Most-Híd államtitkára volt Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter mellett, tehát az első Fico-kormány tagja volt, egyáltalán nem ellenzéki politikus, aki a Kuciak-gyilkosság után fél évvel hagyta ott államtitkári posztját, hogy egy évvel később a liberális Andrej Kiska alapította és vezette Za ľudí listáján induljon a választásokon.

Remišová szavai akár arra is utalhatnak, hogy Kolíková sosem volt ellenzéki politikus, egykor a smeres kormány államtitkára volt, és ha az előrehozott választásokkal ismét a Smer vagy a Smer 2.0-nak csúfolt Hlas kerül hatalomra, számára az sem jelent súlyos problémát.

A teljes beszélgetés ide kattintva tekinthető meg.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »