ENSZ: 80 évig tarthat a lebombázott házak újjáépítése a Gázai övezetben

ENSZ: 80 évig tarthat a lebombázott házak újjáépítése a Gázai övezetben

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) csütörtökön közzétett jelentése szerint a Gázai övezetben az otthonok újjáépítése a következő évszázadra is kiterjedhet – jelentette a TASR a Reuters alapján.

Az ENSZ jelentése szerint a Gázai övezetnek körülbelül 80 évre van szüksége az összes teljesen lerombolt otthon újjáépítéséhez. A csaknem hét hónapos háború ebben a palesztin enklávéban milliárdos károkat okozott, és több toronyház is romokban hever.

Egy optimista forgatókönyv szerint azonban, ha az építőanyagokat ötször gyorsabban szállítanák, mint a legutóbbi, 2021-es válság idején, 2040-re megtörténhet az újjáépítés – áll a jelentésben.

Hírdetés

Az ENSZ ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a jelenlegi konfliktus veszélyezteti a jövő generációinak jövőjét. Ha a háború kilenc hónapig fog tartani, a szegénység eléri a Gázai övezet lakosságának 60,7 százalékát a jelenlegi 38,8 százalék helyett. Ez a középosztály nagy részét a szegénységi küszöb alá fogja szorítani – áll a jelentésben.

A Palesztin Hatóság adatai azt mutatják, hogy az izraeli offenzíva körülbelül 80 000 otthont rombolt le, és több mint 30 000 palesztint ölt meg. Izrael így reagált a 2023. október 7-i terrortámadásra, amikor a Hamász mozgalom és a Palesztin Iszlám Dzsihád fegyveresei Dél-Izraelben megközelítőleg 1170 embert, főként civileket öltek meg, és további 250 túszt ejtettek a Gázai övezetbe.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »