Problémamentesen zajlik a választás a Mátyusföldön

Problémamentesen zajlik a választás a Mátyusföldön

Hol kisebb, hol nagyobb a választási kedv a Galántai és a Vágsellyei járás településein, de mindenhol zökkenőmentesen folyik a szavazatok leadása.

Délelőtti körképünkből az derült ki, hogy a legtöbb településen folyamatosan érkeznek a szavazóhelyiségekbe a lakosok. Néhány helyen időnként kialakultak rövidebb sorok, de sehol sem kellett 15-20 percnél tovább várakozni. Több helységben már délelőtt 10 százalék feletti volt a részvételi arány és a választási bizottság tagjai úgy vélekedtek, nagy részvételre számíthatnak. Ilyen például Taksony, ahol a bizottsági tagok elmondták, náluk általában 70 százalék feletti a szavazók aránya, attól függetlenül, hogy parlamenti, megyei vagy helyhatósági választásokat tartanak, ma is ilyen nagy érdeklődésre számítanak. Nádszegen és Vezekényen délig a választópolgárok több mint 20 százaléka járult az urnákhoz.

Hírdetés

Zsigárdon ahol csak egy választókörzet van, de a 9 képviselői posztra 25-en, a polgármesteri funkcióra pedig 5-en jelentkeztek, az utcán várakoztak az emberek, és három megfigyelő ellenőrizte a szavazás szabályosságát. Királyrévben néhány perces várakozás után kézhez kapták a választási lapokat a szavazók, nem kellett hosszú ideig sorban állni. Deákin és Pereden délig 10 százalék alatti volt a részvételi arány. Utóbbi településen, ahol a helyhatósági választásoknak nincs tétje, sajátos módon csak akkor kapták kézhez a szavazók az önkormányzati jelöltek listáját, ha már leadták a szavazatukat a megyei jelöltekre és elnökre. A választási bizottság tagjai azzal magyarázták ennek szükségességét, hogy elkerülhető legyen az esetleges tévedés, és ezzel együtt az érvénytelen szavazatok számának megnövekedése. Ahogy Pereden, úgy Alsószeliben is csak annyi jelölt indult a helyhatósági választáson, amennyit meg kell választani, mégis nagy volt az érdeklődés. A választásra érkezők nem bánták, hogy várakozni kell, hiszen fontosnak tartották, hogy a megyei jelöltekre leadják a szavazatukat.

A választási bizottság tagjai szerint nincs gond azzal, hogy egyszerre van a megyei és a helyhatósági választás, hiszen a kék színnel jelölt szavazólapok és boríték egyértelművé teszi a szavazás módját. A galántai 11-es és a 2-es körzet választási bizottságának tagjai szerint azonban, főként az idősek, könnyen belekeveredhetnek abba, hogy melyik szavazólapot melyik borítékba kell tenni, illetve hogy a szavazólapokon mennyi jelöltet kell választani. Véleményük szerint emiatt nagyon hosszadalmas a szavazás.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »