Peszkov: Putyin nyitott az Egyesült Államokkal folytatott biztonsági tárgyalásokra

Peszkov: Putyin nyitott az Egyesült Államokkal folytatott biztonsági tárgyalásokra

Vlagyimir Putyin orosz elnök nyitott az Egyesült Államokkal folytatott biztonsági tárgyalásokra, de ezeknek átfogóaknak kell lenniük, és ki kell terjedniük Ukrajna kérdésére is – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken.

„Lehetetlen részleteket kitépni a felgyülemlett problémák általános komplexumából” – válaszolta Peszkov arra a kérdésre, hogy Moszkva kész-e tárgyalni Washingtonnal a nukleáris kockázatokról. Hozzátette azonban, hogy szükség van az országok közötti párbeszédre.

Az Egyesült Államok visszautasítja Oroszország azon állítását, hogy Ukrajna felfegyverzésével közvetlen résztvevője lett a háborúnak, amelynek a Kreml szerint az a célja, hogy megsemmisítő „stratégiai vereséget” okozzon Moszkvának. Az Egyesült Államok azt állítja, hogy a háborúról folytatott bármilyen tárgyalás Ukrajna dolga.

Hírdetés

Washington egyúttal azzal vádolja Putyint, hogy hozzájárult a világ biztonsági helyzetének romlásához. A héten Phenjanba látogatott, ahol kölcsönös védelmi megállapodást írt alá Oroszország és Észak-Korea között.

Putyin csütörtökön azt is megismételte, hogy fontolgatja az orosz atomfegyver-használati doktrína felülvizsgálatát. A jelenlegi orosz nukleáris doktrína előírja, hogy Moszkva csak két esetben alkalmazhat nukleáris fegyvert – Oroszország elleni nukleáris támadás vagy Oroszország elleni olyan hagyományos fegyverekkel történő támadás esetén, amely az ország létét veszélyeztetné. Az orosz elnök hozzátette: Moszkva azért fontolgatja a változtatást, mert potenciális ellenségei az atomfegyver-használati küszöb csökkentésével kapcsolatos „új elemeken” dolgoznak.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »