Pellegrini nem támogatná a SIS-főnök kinevezésének megváltoztatását, Šimečka nem hisz neki

Pellegrini nem támogatná a SIS-főnök kinevezésének megváltoztatását, Šimečka nem hisz neki

A Hlas-SD nem támogatná, hogy az elnöknek ne legyen joga kinevezni a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) vezetőjét. Ezt Peter Pellegrini, a párt vezetője, házelnök jelentette ki a TV Joj Élre állítva csütörtöki vitaműsorában. Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia (PS) vezetője és a parlament alelnöke ezt nem hiszi el.

Pellegrini megerősítette, hogy Robert Fico (Smer-SD) miniszterelnökkel már tárgyaltak a kérdésről, és ő elutasította a változtatást.

Ezt tiszteletben tartotta, és egyszerűen megszűnt a téma”

– mondta Pellegrini. Šimečka azonban nem lepődne meg, ha Fico előállt volna a javaslattal, és Pellegrini végül támogatta volna azt.

Hírdetés

Šimečka szerint Gašpar kinevezésével Fico a bosszú eszközévé akarja változtatni az intézményt, amelynek Szlovákia biztonsági érdekeit kellene védenie.

Ha az elnök nem ért egyet a büntető törvénykönyv módosításával, Pellegrini arra számít, hogy azt visszaküldi a parlamentnek. Ha aláírja, és ezzel egyidejűleg beadványt nyújt be a Szlovák Köztársaság Alkotmánybíróságához, akkor ezt az eljárást „furcsának” találná.

Šimečka fontosnak tartja, hogy a Büntető törvénykönyv módosítása soha ne lépjen hatályba.

Abban a pillanatban, amikor a módosítás hatályba lép, akár csak egy napra, egy órára is, hirtelen rengeteg ítélet elévülne, hirtelen alacsonyabbak lesznek a büntetési tételek”

– mondta. Megjegyezte, ez rengeteg bűnöző számára jelentene szabadságot.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »