PDSZ: a kormány rendeletben lehetetlenítette el a pedagógussztrájkot

PDSZ: a kormány rendeletben lehetetlenítette el a pedagógussztrájkot

Reagált a pénteken a Magyar Közlönyben megjelent, a pedagógussztrájkkal kapcsolatos kormányrendeletre a sztrájkot szervező egyik szakszervezet.

Mint ismert, a február 1-jei pedagógusztrájkkal kapcsolatban vita volt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete között a sztrájk jogosságáról, valamint az annak idején nyújtandó elégséges szolgáltatásról.

Miután az elsőfokú ítéletet (jogszerű) a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon megváltoztatta (jogszerűtlen), a kormány rendeletet adott ki péntek este. Az EMMI közleménye szerint azt akarták szabályozni – „az újabb káosz elkerülése céljából és a járványhelyzetre is figyelemmel”, hogy az esetleges pedagógus sztrájk idején a köznevelési intézményeknek milyen minimum szolgáltatást kell nyújtania. „A kormányrendelet leszögezi, hogy gyermekfelügyeletet minden, sztrájkkal érintett köznevelési intézményben biztosítani kell, a tanulók pedig nem maradhatnak oktatás-nevelés nélkül” – írták.

A köznevelési államtitkárság ezzel együtt hangsúlyozta: a kormány és a pedagógus szakszervezetek között nem a további béremelés szükségességéről van vita, hanem

Hírdetés

annak időzítéséről.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete péntek késő este közleményt adott ki, amelyben felidézik: a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint minden intézményben biztosítandó gyermekfelügyelet, továbbá a tanórák 50 százaléka – egyes esetekben 100 százaléka – megtartandó. El kell kerülni a sztrájk idején a csoportok, osztályok összevonását (ezt a járványra hivatkozva írja a rendelet), és nem lehet a gyerekeket más helyiségben felügyelni, mint ahol a sztrájk előtt voltak. Minden csoportban legalább egy, szakképesítéssel rendelkező pedagógusnak, kollégiumi nevelőnek, oktatónak vagy pedagógiai asszisztensnek jelen kell lennie. A felügyelet idején is lehetőleg délelőtt és délután is 1-1 órára szabad levegőn tartózkodást kell biztosítani a diákoknak. A felügyeletet minden diáknak reggel 7 és intézménytől függően délután 16-18 óra között kell biztosítani a fentiek figyelembe vételével.

– értékelt a PDSZ, utalva arra, hogy eredetileg pénteken 10 órára volt meghirdetve a következő sztrájkbizottsági egyeztetés kormányzat és a szakszervezetek között.

Azt írták, a felügyelet ügyében a rendelet „semmi újat nem hozna, mivel sztrájk nélkül is folyamatosan együtt vannak a tanulók más csoportbeliekkel reggeli és délutáni ügyelet során, nem beszélve a rengeteg csoportösszevonásról”.

„A sztrájkjogunk rendeleti megvonása tipikus diktatórikus lépés, és a diktatúra sajátos problémamegoldása” – szögezték le.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »