Orbán Viktor: A nyugat-balkáni országoknak kétszeresen rossz a háború

Orbán Viktor: A nyugat-balkáni országoknak kétszeresen rossz a háború

Az európai uniós csatlakozásra törekvő nyugat-balkáni országoknak kétszeresen rossz az ukrajnai háború, hiszen elvonja az uniós erőforrásokat a bővítéstől – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a boszniai Banja Lukában pénteken Milorad Dodikkal, a boszniai Szerb Köztársaság elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Hangoztatta: közös az érdek, hogy mielőbb lezárják a háborút, és befejezzék be az elkezdett integrációs munkát.

Dodik egyetértését fejezte ki Orbán Viktorral, és kijelentette: a hosszú távú érdekeket kell szem előtt tartani.

Egyetértett azzal, hogy a Balkán gyorsabban fejlődhetne, ha „a háború nem vinné el a pénzt”.

A boszniai szerbek továbbra is számíthatnak Magyarország támogatására

A boszniai szerbek továbbra is számíthatnak Magyarország támogatására, a két nép egymásra van utalva – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök.

Hírdetés

A magyar miniszterelnök hozzátette, az Európai Unióban hiányzik az a felismerés, hogy

Európának szüksége a van szerbekre, a szerbek nélkül nincs európai biztonság, nincs stabilitás, nincs egészséges Európai Unió.

Hangoztatta: megtiszteltetés a kitüntetés, amely a barátság, a bizalom és  jövőbe vetett kölcsönös optimizmus kifejezése is. Méltatásában Milorad Dodik kiemelte:

a boszniai Szerb Köztársaság napja alkalmából adományozott kitüntetést az a hozzájárulás indokolta, amelyet Orbán Viktor tett a kétoldalú kapcsolatok terén.

Kiemelte a két fél barátságát, köszönetet mondott a folyamatos támogatásért, és hangoztatta: biztos benne, hogy közösen még jobb eredményeket tudnak elérni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »