Egy lépéssel közelebb az EU-s minimálbér

Egy lépéssel közelebb az EU-s minimálbér

Az Országgyűlés 148 igen, 3 nem és 31 tartózkodó szavazattal elfogadta a munkavédelmi törvény módosításáról szóló, valamint az EU-s minimálbérekről szóló európai parlamenti és tanácsi irányelv átültetését szolgáló jogszabályt.

A megfelelő minimálbérekről szóló 2022-es irányelv hazai jogba való átültetésének határideje 2024. november 15. A munka törvénykönyvének módosításával felhatalmazást kapott a kormány, hogy rendeletben jelölje ki a kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum megállapításával kapcsolatban konzultációra jogosult fórumot.

Hírdetés

Kiegészül az üzemi tanácsok véleményezési jogköre: ha egy cégnél a harmadik országbeli munkavállalók száma eléri a foglalkoztatottak létszámának 5 százalékát, valamint minden további 5 százalékos növekedés előtt, a munkáltatónak ki kell kérnie az üzemi tanács véleményét.

A törvényalkotási bizottság javaslatára került a jogszabályba a Paksi Atomerőmű bővítésével kapcsolatos törvény és a Budapest–Belgrád vasútvonalról szóló jogszabály módosítása, amelyet a két beruházás speciális munkaerőigényének biztosításával indokoltak. Eszerint a beruházásokon dolgozó harmadik országbeli állampolgárok tartózkodási engedélye – az általános szabályokban foglalt három év helyett – legfeljebb öt évig lehet érvényes, és a családegyesítésre is engedélyt kaphatnak.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »