Fenyeget a többletfűtésdíj?

Fenyeget a többletfűtésdíj?

A fűtési célú hőenergia-fogyasztást elsősorban a szokatlanul meleg időjárás befolyásolta. A múlt év 1931 óta a második legmelegebb volt.

2023 folyamán a szokásosnál kisebb mértékben fűtöttünk, így a háztartásoknak nem kell aggódniuk, hogy többletkiadással jár a hőenergia fogyasztásának az ára – közölte kedden a Szlovák Hőenergia-szolgáltatók Szövetsége (SZVT).

A hőenergia-szolgáltatók szerint a fűtési szezon a legtöbb városban viszonylag későn, csak október végén kezdődött, és akkor is csak időszakosan, mivel a hőmérséklet még november elején is viszonylag magas volt.

A túlfizetés vagy alulfizetés összege a mostani elszámolásban még inkább az előlegek összegének megállapításától függ majd, mint a korábbi években”

– mondta Stanislav Janiš, az SZVT igazgatótanácsának elnöke.

Hírdetés

A 2023-as évre vonatkozó előlegelőírás ugyanis egyes ügyfelek esetében többször is változhatott. Egyrészt az energiaárak emelkedése miatt, valamint a fűtési és melegvízköltségek elszámolásának új szabályai miatt, amelyeket a tavaly január elsejétől hatályos rendelet vezetett be.

A költségmegosztásnak igazságosabbnak kell lennie

Ez számos változást eredményezett, többek között egy úgynevezett „ellenőrzési mechanizmus” bevezetését a költségek igazságosabb elosztásának biztosítása érdekében.

A kiszámlázott költségek tényleges szétosztása az egyes háztartások között a kezelő vagy a lakástulajdonosok társulásának a feladata.

A háztartási melegvíz hőmérsékletének a felhasználási helyen történő meghatározásáról, a háztartási melegvízben szolgáltatott hőmennyiség elszámolásának szabályairól szóló rendeletben foglaltak szerint kell eljárniuk.

„A hőenergia díjával kapcsolatos félreértés vagy panasz esetén a fogyasztónak nem a hőenergia-szolgáltatóhoz, hanem az ügyintézőhöz vagy a lakástulajdonosok társulásához kell fordulnia”

– figyelmeztetett az SZVT.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »