Okleveleket osztott a miniszter (Kanta Szakképző Központ)

Okleveleket osztott a miniszter (Kanta  Szakképző  Központ)

Szentmisével kezdődött az a tanévzáró ünnepség, amelynek keretében átvehették a szakképzettségüket bizonyító, az Európai Unió országaiban is elismert okleveleiket a kézdivásárhelyi Kanta Szakképző Központ első, helyben végzett hallgatói. Az eseményen Csák János, Magyarország kulturális és innovációs minisztere is jelen volt, aki az elismerések átadásában is közreműködött.

A kantai Szentháromság-templomban a végzős hallgatók és családtagjaik, a helyi és anyaországi politikusok – Csák János miniszter, Pölöskei Gáborné, Magyarország szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára, Percze László csíkszeredai konzul, Fejér László Ödön szenátor, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármester – Urbán János Erik OFM ferences tartományfőnök, érseki helynök szentmiséjén vettek részt, majd átvonultak a minorita rendházba, ahol az emeleti díszteremben zajlott az oklevélátadási ünnepség.

Elsőként Szakács István, a szakképző vezetője szólt a jelenlévőkhöz. „Ma elballag a turizmus–vendéglátás szak második évfolyama. Hihetetlen mérföldkő számunkra: hat szak, 63 sikeresen levizsgázott hallgató. Számtalan elméleti és gyakorlati óra után büszkén mondhatjuk, hogy kiváló szakemberek lépnek a székelyföldi munkaerőpiacra. Hisszük és valljuk, hogy versenyképes, gyakorlatorientált tudást, biztos jövőt megalapozó végzettséget, szakképzett munkaerőt, szintlépést a szakképzés terén együtt, Magyarország kormányával és a helyi intézmények partnerségével tudunk létrehozni Székelyföldön” – mondotta.

Hírdetés

Ezt követően Csák János miniszter osztotta meg gondolatait, hangsúlyozva, hogy a Böjte Csaba szorgalmazásával, a helyi és anyaországi politikusok hathatós támogatásával létrehozott kantai szakképzőben végzettek világszínvonalú oktatásban részesülnek, hiszen a magyarországi felnőttképzés, amit Kézdivásárhelyen meghonosítanak, világviszonylatban második. A miniszter elmondta: június 4-e a magyarság gyásznapja, de ezen a napon nem azt kell mutatni, hogy mit vettek el tőlünk, hanem azt, hogy mit tudunk adni a világnak, és ilyen a Kantában megvalósult szakképző is.

Tamás Sándor megyeitanács-elnök felelevenítette, hogy miként született meg a rendház felújításának gondolata, hogyan sikerült élettel megtölteni a nagy nehézségek árán felújított épületet. „Kellett bele az élet, kellett bele a lélek és annak kitalálói, hogy miként fog ez működni” – mondotta a megyei tanács elnöke, aki külön köszönetét fejezte ki a szakképzőbe szívét-lelkét beleadó Mayer Gyula anyaországi szakembernek, akit a jelenlévők vastapssal jutalmaztak.

A felszólalók sorát Csibi József, a szakács szak hallgatója zárta, elmondva: a szakképző világított rá számára, hogy nem elég, ha valaki szeret főzni, ehhez tudás is kell. Sok mindent megtanultak, rengeteget fejlődtek a képzés alatt – hangsúlyozta a végzős.

A rendezvény fénypontját az oklevelek kiosztása képezte, ezeket Csák János, Pölöskei Gáborné és Mayer Gyula nyújtotta át a végzősöknek.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »