Nyáron megnyílhat a látogatóközpont a tallósi vízimalomnál

Nyáron megnyílhat a látogatóközpont a tallósi vízimalomnál

Nyáron megnyílhat a látogatóközpont a tallósi vízimalomnál Tornyai Bianka2023. 01. 10., k – 17:22 Tallós |

Tavaly ősszel elkezdődött a tallósi vízimalom mellé tervezett látogatóközpont építése. A több mint 400 ezer eurós beruházás uniós támogatással valósul meg a Molnárság – elődeink elfeledett mestersége nevű projekt keretén belül. Az átadást nyárra tervezik.

Az Európai Unió Interreg V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program pályázati támogatásának felhasználásával tavaly október végén látogatóközpont építésébe kezdtek a tallósi vízimalomnál. A tervek alapján a mintegy 140 négyzetméter alapterületű épületben szociális helyiségek és körülbelül negyven személy befogadására alkalmas konferenciaterem kap helyet.

Hírdetés

„Az épületre elsősorban azért van szükség, hogy a vízimalom háttér-infrastruktúráját adja, vagyis a malomban dolgozó lektornak lesz ott egy helyisége, valamint állandó kiállítást rendezünk be a Galántai Honismereti Múzeummal közösen a térség valamikori molnárságáról. Ezenkívül lesz egy fogadóhelyiség, ahová az érkező vendégek betérhetnek. A későbbiekben információs iroda is nyílhat a látogatóközpontban”

– közölte az Új Szóval Varga János, a Nagyszombat Megyei Hivatal projektmenedzsere.

A projekt teljes költségvetése 1,5 millió euró. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap hozzájárulása 547 ezer euró, amely a megye összes kiadásának 85%-át teszi ki. Ebből 406 ezer euró a látogatóközpont költségvetése. A fennmaradó 10%-ot az állami költségvetéséből finanszírozzák, a megyei hivatal önrésze pedig 5%. A projekt keretében újította fel Tallós község a falutól a malomig vezető utat, így már kényelmesen megközelíthető a létesítmény. A magyarországi partner a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, amely öt malmot újít fel, egy vasúti remízt és egy kerékpártárolót épít a támogatásból. A tervek szerint nyolc hónap alatt kell megépülnie a látogatóközpontnak, tehát várhatóan június végén befejeződik az építkezés. A tallósi vízimalom tulajdonosa, Nagyszombat megye a közeljövőben ír ki versenypályázatot a malom felújítására. Ha a két építkezés kivitelezője tartani tudja a terveket, a felújított malom és a látogatóközpont ünnepélyes átadását egyszerre tarthatják meg a nyár folyamán.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »