Nyár végi programokról szóló beszámolók a Kürtös szeptemberi számában

Nyár végi programokról szóló beszámolók a Kürtös szeptemberi számában

Megjelent a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya közéleti-társadalmi havilapjának szeptemberi száma. A tartalomból:

Itt van az ősz, itt van újra – idézi Petőfit a havilap főszerkesztője a címlapon közölt vezércikkben. A szeptemberi iskolakezdés mellett a Magyar Szövetség előttünk álló tisztújításáról is szól Bodzsár Gyula jegyzete. Ugyancsak a közéletünkről mondja el véleményét Bőhm András a második oldalon.

Az államalapító Szent István ünneplése mellett búzaszentelésre is sor került Ipolynyéken, ahol augusztus utolsó napján szüreti felvonulást tartottak. Mindkét eseményről részletesebben beszámol a Kürtös. Az új kenyér ünnepén a Vajdaságban jártak az ipolynyéki Csemadok-tagok.

Bodonyi András-emlékestre került sor szeptember elején Ipolyságon. Az elismert zenész, zeneszerző több szálon kötődött a Nagykürtösi járás magyar falvaihoz, így a lap is megemlékezik az öt évvel ezelőtt elhunyt népművelőről.

Becsengettek, a járás magyar alapiskolái adnak helyzetjelentést a tanév kezdetéről. Szabadtéri mozi volt Csábon, ahol az egykori Csábi Színjátszócsoport fellépését tekintették meg felvételről.

Hírdetés

A Csemadok megalakulásának 75. évfordulója alkalmából a Nagykürtösi Területi Választmány is ünnepelt.

Falunapi ünnepség volt Ipolykeszin, Kóváron, Apátújfaluban, ahol Szent István királyunkra is emlékeztek a falunap keretében.

Krúdy-emlékkaput avattak Szécsénykovácsiban. Inámban kilencedik alkalommal szervezték meg a kegyeleti megemlékezést, melyhez rangos díjak átadása is kapcsolódott az idén.

A szeptemberi lapszámban is folytatódik Balga Zoltán atya állandó rovata, ahogy az esemény- és könyvajánló és a kertészeti kisokos is.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »