Növeli a szubjektív biztonságérzetet az olvasás

Növeli a szubjektív biztonságérzetet az olvasás

Erdélyi kiadók termékeit, új kiadványokat is kínál a közönségnek a kolozsvári Idea Könyvtér, amely a hagyományos adventi könyvvásárt idén tombolajátékkal pótolja. Felmérések szerint a könyv népszerűsége nőtt a járvány idején Romániában. Jakobovits Kitti magyarországi pszichológus, irodalomterapeuta a Krónika megkeresésére elmondta: az olvasás pozitív hozadéka többek közt, hogy csökkenti a szorongást.
A hagyományos adventi könyvvásárt idén tombolajátékkal pótolja a kolozsvári Idea Könyvtér, amely erdélyi kiadók termékeit, új kiadványokat kínál webáruházán keresztül, valamint a kincses város központjában található boltjában.

Minden kiadónak felhívnám a figyelmét, hogy a járvány időszakában nagyon fontos az online térben való jelenlét, hiszen csak így tudjuk átvészelni ezt a nem könnyű időszakot” – mondta el a Krónika megkeresésére Nagy Péter, a könyvtér vezetője. Arra is kitért, hogy az Idea Könyvtérhez a járványhelyzet hónapjai alatt sokkal több online rendelés érkezett, mint korábban, ez is jelzi, hogy a könyv népszerűsége nem csökkent, sőt inkább növekedett. „Jövőre is újdonságokkal készülünk, a tervek szerint januárban online beszélgetések keretében mutatunk be újonnan megjelent könyveket” – hívta fel a figyelmet Nagy Péter.

Rámutatott, mivel idén az adventi könyvvásár elmarad, kárpótolni szeretnék hűséges vásárlóikat a már hagyománnyá vált adventi tombolával. Az Idea webáruházában és a könyvesboltban is tombolát szerveznek december 21-ig, minden 100 lej feletti vásárlás esetén egy tombola jár, az online sorsolást december 21-én 12 órakor tartják. A nyeremény 15, egyenként 120 lej értékű könyvcsomag erdélyi könyvekkel.

Hírdetés

Hogy a világjárvány idején többet olvasnak az emberek, a nemrég napvilágot látott országos felmérés is igazolja, amelyet a bukaresti székhelyű Kulturális Kutatási és Képzési Intézet (INCFC) készített ebben az évben. A 18 év feletti, városi és vidéki lakosság körében végzett, Kultúrafogyasztás világjárvány idején elnevezésű kutatásból többek közt kiderült, hogy

míg 2019-ben a megkérdezettek 22 százaléka olvasott rendszeresen, idén ez az arány 35 százalékosra nőtt.

A zenehallgatók aránya is növekedett a bezártság hónapjaiban: míg 2019-ben a megkérdezettek 74 százaléka vallotta azt, hogy rendszeresen hallgat muzsikát, addig idén 88 százaléka.

Arról, hogy a bezártság, járvány idején miért olvasnak az emberek többet, szívesebben, mint egyébként, és mik ennek a pozitív hozadékai, Jakobovits Kitti magyarországi pszichológust, irodalomterapeutát, a Magyar Irodalomterápiás Társaság tagját kérdeztük. „Első ránézésre azt gondolhatnánk, hogy a könyvek és az olvasás elsősorban a magasabb rendű és növekedésalapú szükségleteinkhez tartozik: esztétikai vagy önmegvalósítási igényünk miatt van szükségünk rá. Ezzel Abraham Maslow híres szükségletpiramis-elméletére utalok, amely az egymásra épülő emberi szükségletek hierarchiáját írja le, és a motivációkutatásnak máig egyik alaptétele.

– mutatott rá a szakember.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »