Nem csak húsvétkor érdemes fogyasztani – érdekességek a tormáról (X)

Nem csak húsvétkor érdemes fogyasztani – érdekességek a tormáról (X)

E jellegzetes, csípős ízű zöldség hazánkban főként a húsvéti menüben szokott megjelenni, a sonka, kalács és a főtt tojás mellett. Bár idén már túl vagyunk az ünnepen, viszont a tormát korántsem csak ekkor, hanem egész évben érdemes beépíteni az étrendünkbe, hiszen nem csak páratlan ízélményt ad, hanem roppant egészséges is. 

A torma legfontosabb jellemzői

A torma a káposztafélék családjába tartozik, rokona a fejeskáposzta, a brokkoli, a mustárnövény és a wasabi. A gyökerét lehet elfogyasztani, ezt fűszerként és gyógynövényként is alkalmazzák. 

Amíg a gyökere nyersen, egészben van, nem érezzük a csípős illatát, de amint elkezdjük felaprítani vagy reszelni, a benne lévő íz- és illatanyagok felszabadulnak, és megjelenik az erőteljes csípős aroma. A torma azonban másképp csíp, mint az erőspaprika: míg az utóbbit főleg a nyelvünkön érezzük, addig az előbbi az orrot és az orrmelléküreget ingerli leginkább. 

Ezt a zöldséget amiatt is érdemes fogyasztani, mert a koleszterin- és zsírtartalma alacsony, viszont teli van ásványi anyagokkal és vitaminokkal. 

Történelmi vonatkozásai

A tormát már az ókorban is ismerték és termesztették, de elsősorban a gyógyhatásai miatt. Többek között sebgyógyításra és fekélyek kezelésére alkalmazták. A görög mitológia szerint egyenesen aranyat ér. 

Hírdetés

A középkorban a levelét és a gyökerét is felhasználták gyógyászati célokra, sőt ekkoriban már ételként, húsok ízesítéséhez is alkalmazták. Így ezidőtájt nem csak gyógynövényként, hanem értékes gasztronómiai alapanyagként is számon tartották. 

További érdekességek

Világszerte kedvelt élelmiszer, általában sült húsok mellé kínálják tormamártásként, de fogyasztják például sonkatekercs töltelékeként, illetve a magyar húsvéti menüsor elengedhetetlen kelléke. Leggyakrabban ecettel vagy majonézzel keverik, utóbbi elveszi a csípősségét, így ebben a formában gyerekek, illetve erős ízeket nem kedvelő felnőttek is tudják fogyasztani. 

Az interneten is számos remek tormás recept kering, de aki nem akar bajlódni a sütéssel-főzéssel, az az Interfoodtól is megrendelheti az ebédet

A tormát egyébként nem csak ételként fogyasztják: borssal és fokhagymával kiegészítve vodkát is készítenek belőle, aminek nagyon jellegzetes, erőteljes íze van. Itthon nem túl ismert ital, de Oroszországban és Ukrajnában roppant közkedvelt. 

Amerikában fagylalt formájában is találkozni vele, általában steak mellé szolgálják fel. A torma íze hasonló a japán wasabiéhoz, amit gyakran hamisítanak is vele úgy, hogy zöldre színezik. Aki nem evett még valódi wasabit, az rá sem jön a turpisságra.

Még egy érv a torma fogyasztása mellett: antibakteriális hatásának köszönhetően erősíti az immunrendszert, illetve méregtelenít. Megfázáskor különösen ajánlott, hiszen az orrüreget is tisztítja, ezáltal csökkenti az orrdugulást, és segít ismét lélegzethez jutni.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »