Naponta több száz illegális migránst tartóztat fel a lengyel határőrség

Naponta több száz illegális migránst tartóztat fel a lengyel határőrség

Naponta több száz illegális migráns próbál illegálisan átjutni Lengyelországba Fehéroroszországból – közölte Cezary Tomczyk lengyel védelmi miniszterhelyettes. „Naponta 300-400-an próbálják meg illegálisan átlépni a határt” – mondta Tomczyk a lengyel közszolgálati rádiónak adott interjújában hétfőn.

Megjegyezte, hogy a helyzet kezelésére „koszovói tapasztalatokkal rendelkező” speciális egységeket vetettek be. A lengyel határőrség szerint a határ fehérorosz oldalán „külföldiek egy csoportja” múlt szerdán lengyel katonákra támadt. A migránsok veszélyes tárgyakkal és szerszámokkal felfegyverkezve dobálták a katonákat.

Hírdetés

Csak múlt szerdán és csütörtökön több mint 310 illegális határátlépési kísérletet regisztráltak. Tomczyk elmondta, hogy jelenleg mintegy 8000 lengyel katona és tiszt állomásozik a fehérorosz határon.

– jegyezte meg. A politikus arról is beszélt, hogy az incidensek mögött Oroszország állhat. „Az elfogott emberek kilencven százaléka orosz vízummal rendelkezik” – húzta alá, hozzátéve: az oroszok provokációkat folytatnak, hogy felfordulást okozzanak Lengyelországban és megosztják a társadalmat. „Ez hibrid hadviselés” – mondta a lengyel politikus.

Körkép.sk, Lengyel Közszolgálati Rádió nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »