Napenergiával ellátott benzinkutak

Napenergiával ellátott benzinkutak

Napenergiával ellátott benzinkutak Jakubec Ágnes2024. 06. 21., p – 16:09 Pozsony |

Kisérleti projektbe fogott nemrégiben a Slovnaft. Húsz töltőállomásra telepítettek napelemes rendszert, amelyek a benzinkút energiaszükségletét hivatottak fedezni.

Hírdetés

Tavaly decemberben kezdték kiépíteni és fokozatosan jutottak el oda, hogy ma már húsz Slovnaft töltőállomásra telepítettek napelemes rendszert. Azt szeretnék elérni, hogy az egyes töltőállomásokon, a napelemek segítségével állítsák elő a vízmelegítéshez és az elektromos berendezések működtetéséhez szükséges energiát. Húsz töltőállomáson jelenleg 436 napelem üzemel, amelynek az összteljesítménye 200,56 kilowattóra. A teljes várható éves energiamegtakarítás 220 megawattóra, átszámítva, ez évente 50 ezer euró megtakarítást jelent.

Reicher Tímea, a Slovnaft kiskereskedelmi egységének igazgatója elmondta, hogy a napelemes energiaellátás előzménye a magas energiárak csökkentése, a piac kiszámíthatatlansága és a megújuló energiaforrások alkalmazása. „Próbáltuk átértékelni annak a lehetőségét, hogyan tudnánk konszolidálni a költségeket. Egy benzinkút-hálózat működése eléggé energiaigényes, ezért mi az elsők között kezdtük mérlegelni, hogyan tudnánk valamilyen formában kiváltani ezt a költséget. A napenergia automatikusan jött, mint gondolat, energiaforrás. Az, hogy most csak húsz benzinkútra helyeztünk fel napelemes rendszert, annak tudható be, hogy meg kell értenünk a működését, ki kell értékelnünk az eredményeket. A számok viszont azt igazolják vissza – amit az elején is gondoltunk –, hogy ez egy megtérülő projekt, amiben tovább kell haladnunk. Azokat a kalkulációkat, amelyek eredetileg, egy átlagos évhez viszonyítva készültek, már meghaladtuk. A telepítést decemberben kezdtük, most megyünk abba az évszakba, amikor érdekes lesz, mit mutatnak a számok.Nem az volt a cél, hogy az elektromos hálózatba visszajuttassuk az áramot, hanem az, hogy a saját töltőállomás egységünket ellássuk energiával. Jelenleg a Szlovákia déli részén működő töltőállomásokra telepítettünk napelemeket. Teljes mértékben hiszünk ebben a projektben, abban, hogy tovább folytatjuk a napelemek telepítését” – osztotta meg Reicher Tímea.

A fő cél az volt, hogy önellátásra termeljék az energiát, ezért olyan kapacitású napkollektort telepítettek a kutakra, amelyek egy adott benzinkút igényeit fedezik.  A MOL csoporton belül a Slovnaft kezdte el a napkollektorok hálózatának kiépítését. Kulcsfontosságú szerepet játszott Szlovákia napenergia térképe, aminek alapján kiválasztották azokat a töltőállomásokat, ahova napkollektort telepítettek. „Elemeztük az egyes benzinkutak fogyasztását. A háztartásoktól eltérően, ezeken a kutakon nincsenek nagy ingadozások a napi fogyasztásban, hatékonyan tudjuk hasznosítani a napenergiát. Napsütéses napokon, optimális körülmények között, a napelemek a benzinkút villamosenergia-fogyasztásának akár 90%-át is biztosíthatják. A húsz benzinkúton átlagosan 2100 kávé és 1400 hot-dog készül naponta, ezek után napenergia felhasználásával” – tudtuk meg Kausitz Róberttől, a Slovnaft hálózatfejlesztési menedzserétől. Napkollektorral ellátott benzikút megtalálható Pozsonyban, Dunaszerdahelyen, Komáromban, Léván, Losoncon, Érsekújvárban, Szepsiben, Szencen, Ipolyságon, Párkányban, Nagysurányban, Nagymegyeren, Diószegen és Szelincsen.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »