Moszkva párbeszédet szorgalmaz Kazahsztánban

Párbeszédet szorgalmazott szerdán Oroszország Kazahsztánban, ahol korábban nem látott zavargások törtek ki. A Kreml szóvivője pedig hangsúlyozta, Kazahsztán meg tudja oldani egyedül a problémáit, és fontos, hogy senki ne avatkozzon be.

A zavargások vasárnap este kezdődtek a közép-ázsiai volt szovjet köztársaságban, miután az országban eltörölték a cseppfolyósított földgáz árplafonját, és emiatt jelentősen megemelkedett a benzin alternatívájaként használt autógáz (LPG) ára.

"Figyelemmel kísérjük a szomszédos baráti országban zajló történéseket" – olvasható az orosz külügyminisztérium szerdai közleményében.

Hírdetés

"Minden probléma békés, jogszerű, alkotmányos és párbeszéddel történő megoldását támogatjuk, nem pedig az utcai zavargásokat és a törvénysértéseket" – olvasható a közleményben.

Az orosz külügyi tárca reményét fejezte ki, hogy a helyzet minél előbb visszatér a normális kerékvágásba Kazahsztánban, amellyel Oroszország stratégiai partneri és szövetségi kapcsolatokat ápol.

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője szerdán a RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint kijelentette, hogy Kazahsztán meg tudja oldani egyedül a problémáit, és fontos, hogy senki ne avatkozzék be. Hozzátette, hogy Kazahsztán nem kérte Oroszország segítségét a kormány lemondását kiváltó tüntetések kezeléséhez.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »