Mostantól már nem mi fizetjük a szomszéd fűtésszámláját! Új szabályok léptek életbe

Mostantól már nem mi fizetjük a szomszéd fűtésszámláját! Új szabályok léptek életbe

Aki eddig ezerrel spórolt a fűtésen és arra utazott, hogy majd a szomszédja kifűti az ő lakását is, pórul jár. Többet fog fizetni. A mostaninál többet fognak fizetni a lakatlan lakások tulajdonosai is, akik a fűtést minimumra állítják. Ebben a fűtési szezonban ugyanis már új rendszer szerint számolják ki a fűtésdíjat a lakótömbökben.

Igazságosabb lesz a számlázás a nagyfogyasztású, a sarki vagy szélső lakásokban élők számára is. Ez utóbbiak azok, akik önkéntelenül is kifűtik a szomszédos lakásokat.

Az új módi lényege, hogy véget ér az a helyzet, amikor a fűtetlen lakások fűtésszámláját a többi lakó fizeti ki.

Hírdetés

Nagyjából 1,5 millió ember távfűtéssel, központi hőforrással vagy saját kazánnal biztosítja magának a téli meleget a lakásokban. Habár az új számlázási rendszer idén januárban lépett életbe, a lakástulajdonosok majd csak tavasszal szembesülnek a fűtésdíjakkal, amikor megkapják az éves elszámolást.

Egyes lakáskezelő társaságok már kiszámolták az új „képlet” szerinti távhődíjakat, és felkészítették a háztartásokat a magasabb fűtésszámlára. Ahol viszont ezt nem tették meg, ott mellbe rúgásként érheti a lakókat a magasabb számla 2024 tavaszán.

Sokkal igazságosabb lesz ez a rendszer, hiszen eddig a mért fogyasztást egyenlő arányban szétosztották. Ugyanannyit fizetett az is, aki takarékoskodott a fűtéssel, és az is, aki télen trópusokat varázsolt az otthonába. A lakók nem voltak motiválva a spórolásra. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »