Ferenc pápa az Olasz Katolikus Akció fiataljaihoz: Erősítsétek az „ölelés kultúráját”

Ferenc pápa az Olasz Katolikus Akció fiataljaihoz: Erősítsétek az „ölelés kultúráját”

Április 25-én délelőtt a Szent Péter-téren találkozott a pápa az Olasz Katolikus Akció mintegy hatvanezer fős közösségével, akik a „Tárt karokkal” zarándoklat keretében érkeztek Rómába. Beszédében a Szentatya kiemelte: az elmaradt vagy elutasított ölelések akár háborúkhoz vezethetnek, míg az Isten ölelése megment minket, és vannak olyan ölelések, találkozások, amelyek megváltoztatják életünket.

A magyar nemzeti zarándoklat csúcspontjaként április 25-én, csütörtökön reggel Ferenc pápa találkozott Sulyok Tamás köztársasági elnökkel, majd a VI. Pál-teremben fogadta az 1200 magyar zarándokot, akiknek ezt követően Erdő Péter bíboros a Szent Péter-bazilika Cathedra Petri oltáránál mutatott be ünnepélyes szentmisét, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai és a kísérő papok koncelebrálásával. Erre az időre lezárták a bazilikát a látogatók elől, ugyanis közvetlenül a magyaroknak tartott audiencia után a Szentatya a térre sietett, hogy találkozzon az Olasz Katolikus Akció zarándoklatán részt vevő hatvanezer olasz fiatallal.

A pápa az ölelés három típusáról beszélt az őt énekekkel, örömujjongással fogadó fiataloknak: a hiányzó ölelésről, a mentő ölelésről és arról az ölelésről, amely megváltoztatja az életünket.

Az ölelés az emberi tapasztalás egyik legspontánabb kifejeződése – fogalmazott a Szentatya. – Az első ölelést a szüleinktől kapjuk,

A barátság és a befogadás érzéseit közvetítő ölelést nem mindig érti meg és fogadja el a társadalom; gyakran ellenállásba ütközik, és ez konfliktusokhoz is vezethet – állapította meg Ferenc pápa. – A háborúk gyökerében is gyakran hiányzó vagy elutasított ölelések állnak, amelyeket előítéletek, meg nem értés és gyanakvás követ, míg végül a másikban ellenséget látunk. „És ez sajnos napjainkban a szemünk előtt zajlik túl sok helyen a világon! Jelenlétetekkel és munkátokkal viszont mindenkinek tanúskodhattok arról, hogy az ölelés útja az élet útja” – mondta a fiataloknak a pápa.

A második fajta ölelés az üdvösség: ez akkor történik, amikor az ölelés gesztusához tartozó pozitív értékek kiegészülnek a hit dimenziójával, amelynek középpontjában Isten irgalmas ölelése áll, amely megment minket, és amelyet Jézus megmutatott nekünk életáldozatával, amikor kereszthalált halt értünk. Ezzel példát adott nekünk, amelyet követnünk kell – emelte ki a Szentatya.

„Ezért hát ne veszítsük szem elől az Atya ölelését, amely üdvözít, az élet paradigmája és az evangélium szíve, a szeretet radikalizmusának modellje, amely Isten ingyenes és mindig bőséges ajándékából táplálkozik és nyer ösztönzést. Kedves testvérek, mint a gyermekek hagyjuk, hogy ő átöleljen minket!

Hírdetés

Életünk során sokszor egy adott vagy kapott ölelés óriási hatással volt ránk, olyannyira, hogy megváltoztatta életünk folyását. Így történt ez Assisi Szent Ferenccel is, aki azután döntött úgy, hogy követi Krisztust, miután magához ölelt egy leprás beteget – emlékeztetett Ferenc pápa. – Ez a Katolikus Akció szervezetére is igaz, mely az irgalmas szeretet ölelésében találja meg közös nevezőjét – ez lévén Krisztus tanítványainak egyetlen lényeges ismertetőjele.

Ez a szeretet hassa át minden erőfeszítésüket és szolgálatukat, hogy hűek maradjanak hivatásukhoz és történelmükhöz, ezáltal

– buzdította a szervezet tagjait a pápa. – Ez az „ölelés kultúrája”, amelyet a személyes és a közösségi életben egyaránt alkalmazva erősíthetik az Egyházat és a társadalmat; megújíthatják a családi és iskolai kapcsolataikat, a kiengesztelődés és az igazságosság folyamatait, törekedve a szeretetközösségre és a kölcsönös felelősségvállalásra, egy békés jövő érdekében.

Beszéde végén a Szentatya a szinódusra utalt, amely immár harmadik állomásához közeleg. Ez lesz a legnehezebb és legfontosabb, a prófétai szakasz; ez azt jelenti, hogy az eddig végzett munkát le kell fordítani konkrét döntésekre, amelyek lendületet és új életet adnak az Egyház mai missziójának. Ennek a szinódusnak azonban a legfontosabb eleme a szinodalitás. Ezért a Lélektől áthatott emberekre van szükség, – ahogy a közelgő szentév mottójában szerepel: a remény zarándokaira –, szinodális férfiakra és nőkre, akik képesek párbeszédet folytatni, kérdéseket feltenni, együtt keresni és találni új és embert próbáló utakat. „Legyetek tehát a szinodalitás atlétái és zászlóvivői egyházmegyéitekben és plébániáitokon, hogy teljesen megvalósítsátok ezt az utat” – biztatta a fiatalokat a pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »