Morawiecki: Európa csak látszatdemokrácia, valójában egy oligarchiával állunk szemben

Morawiecki: Európa csak látszatdemokrácia, valójában egy oligarchiával állunk szemben

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerdán ismét kemény bírálatot fogalmazott meg az EU és két vezető hatalma Németország és Franciaország terhére. A Die Welt német lapnak írt jegyzetében úgy fogalmazott, hogy az EU csak nevében demokratikus, Németország és Franciaország gyakran egyszerűen figyelmen kívül hagyják a többi tagállam érveit.

A lengyel miniszterelnök szerint “papíron minden tagállam egyenlő”, de “a politikai valóság az, hogy a német és francia álláspont a domináns.

“Az EU formálisan demokrácia, de de facto oligarchiával állunk szemben, ahol a hatalmat a legerősebbek birtokolják”

fogalmazott, hozzátéve, hogy az erősek hibáznak, de képtelenek elfogadni a kívülről jövő kritikát.

Korábbi nyugati lapokban megjelent irásaihoz hasonlóan ezúttal is leszögezte, hogy

az orosz imperializmus elleni küzdelem mellett el kell folytani az EU-n belüli imperialista fenyegetéseket is. Majd felszólította Brüsszelt, hogy a “közjó és egyenlőség” elvei érvényesüljenek ismét az EU-ban. 

Hírdetés

Ami az EU-n belüli imperializmus jeleit illeti, a német jobboldali sajtóban egy ideje már születnek véleménycikkek arról, hogy Varsó lényegében Moszkva és Brüsszel közé szorult. Májusban a wPolityce.pl hasábjain Jakub Maciejewski azt írta kommentárjában:

“Közép-Kelet-Európának össze kell fognia az imperialista EU és a veszélyes Oroszország ellen” – majd azt fejtegette, hogy bizonyos erők az ukrán menekültekkel és Ukrajna újjáépítésével akarják gúzsba kötni Lengyelországot, amely “a vad oroszország és a hegemóniára törő” Németország között található.

Ez a narratíva most, néhány hónappal később egyre gyakrabban köszön vissza a lengyel politikusok nyilatkozataiból is. Nemrég Jarosław Kaczynski, a lengyel kormánypárt a PiS elnöke mondta egy interjú során, hogy  Németország világuralomra tör, Brüsszel pedig csak mellékszerelő Berlin játszmájában.

Morawiecki keményen nekiment Európa vezető hatalmainak, Brüsszelnek és az eurónak is

Morawiecki: Az ukrajnai háború lerántotta a leplet az EU-ról és Oroszországról

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »