Miért eszik a kutya füvet?

Miért eszik a kutya füvet?

Miért eszik a kutya füvet? Mészáros Richárd2024. 05. 23., cs – 12:05

Egy esettanulmány kimutatta, hogy a tápanyaghiány és a fűfogyasztás között összefüggés van azoknál a kutyáknál, amelyek ösztönösen keresik a füvet, hogy kiegészítsék étrendjüket.

Egyes tudósok a kutyák evolúciós gyökereit vizsgálva feltételezik, hogy a fűevésre való hajlamuk a farkasok őseinek táplálkozási szokásainak maradványa lehet. A farkasokon végzett vizsgálatok kimutatták, hogy táplálékuk kis részét növények teszik ki, ami a mindenevésre való genetikai hajlamra utal. Emellett a vadon élő kutyafélék, mint a farkasok, sakálok és rókák megfigyelései, amelyek fűvel táplálkoznak, szintén meggyőző bizonyítékot szolgáltatnak e hipotézis alátámasztására.

Egy 11 éves minipudli esettanulmánya bemutatja a fűfogyasztás és a tápanyaghiány közötti lehetséges kapcsolatot. Ez a kutya tartósan evett füvet, amit hányás követett. Azonban, amikor magas rosttartalmú étrendre váltott, a fűevés és a hányás megszűnt. Az ilyen anekdotikus bizonyítékok alátámasztják azt az elképzelést, hogy a kutyák ösztönösen kereshetik a füvet, hogy pótolják táplálékszükségleteiket, különösen rosthiány esetén.

Hírdetés

A kutatók egy 2007-es tanulmányban vizsgálták, hogyan befolyásolja az éhségszint és a napszak a kutyák fűfogyasztását. Az eredmények azt mutatták, hogy a kutyák kevésbé hajlamosak füvet enni, miután jóllaktak. Ez arra utal, hogy a fűfogyasztás a kutyák normális viselkedésének része lehet, és nem feltétlenül jelez kóros állapotot.

A közhiedelemmel ellentétben a gyomor-bélrendszeri zavarokkal küzdő kutyák kevesebb érdeklődést mutathatnak a fű fogyasztása iránt. A legújabb tanulmányok rávilágítottak, hogy a táplálkozási tényezők befolyásolhatják a fűfogyasztás gyakoriságát, mivel a speciális étrenden tartott kutyák ritkábban esznek füvet. Azonban a jelenség pontos mechanizmusainak megértéséhez további kutatásokra van szükség, hogy jobban feltárják a kutyák emésztési fiziológiájának összetettségét.

A szabadban mindig felügyelje kutyáját, és használjon pórázt, hogy elkerülje a felügyelet nélküli sétákat.Időzítse a sétákat étkezések utánra, hogy csökkentse az éhség okozta fűfogyasztást.Használjon pozitív megerősítési technikákat, hogy a kutya figyelmét a fűevésről más viselkedési formákra irányítsa át.Fontolja meg, hogy kifejezetten kutyáknak szánt füvet termesszen, és ügyeljen arra, hogy az mentes legyen káros méreganyagoktól és parazitáktól.

(Pluska)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »